Uutiset

Mopokorttia hankkivat tukkivat katsastuskonttorit

-Jipii, jesjes, kuului ajokorttikokeita vastaanottavan Ajovarman katsastuskonttorin tietokonekopista, kun hämeenlinnalainen Willy Uschanov huomasi läpäisseensä mopokortin teoriakokeen.

Hän on yksi viimeisistä mopoilijoista, jotka saavat kortin pelkän teoriakokeen perusteella. Kesäkuun alusta lähtien kortin saaminen edellyttää muutaman tunnin opiskelua autokoulussa. Kortille tulee myös hintaa jopa viitisensataa euroa.

Willy Uschanov kertoo läpäisseensä toisella yrittämällä. Ensimmäinen yritys tyssäsi hänen kompana pitämäänsä kysymykseen. Ajokorttiaan hän pääsee käyttämään heti, sillä kotona odottaa pari mopoa ja skootteri.

Hämeenlinnan Ajovarmassa on paiskittu ylitöitä mopokorttiuudistuksen takia. Illat ovat venyneet kahdeksaa ja sittenkin kokeeseen tulijoita olisi enemmän kuin voidaan ottaa.

-Puhelin soi jatkuvasti, kyselijöitä on ympäri Etelä-Suomea, kertoo katsastusmies Jukka Lehtinen. Hänen mukaansa nykymuotoiseen tutkintoon on enää turha yrittää. Kaikki ajat on varattu.

Autokoulut valmistautuvat mopo-opetukseen

Liikenneopettaja Aleksi Korko Hämeenlinnan Autokoulusta kertoo, että yritys valmistautuu mopo-opetukseen, mutta esimerkiksi hinnoista ei vielä ole päätetty.

-Pakolliseen opetukseen sisältyy kolme ajotuntia ja kuusi teoriatuntia. Ajotunneista kahdella ajetaan liikenteessä ja yhdellä harjoitellaan mopon käsittelyä. Teoriatunneista neljällä käsitellään vain mopon kuljettamista ja kahdella risteysajoa ja ajolinjoja, hän kertoo.

Kaksipyöräisellä mopolla kortin hankkivat käyvät teoriakokeessa ja käsittelykokeessa. Kevyellä nelipyörällä eli mönkijällä tai mopoautiolla kortin hankkivat ajavat perinteisen inssin liikenteessä käsittelykokeen asemesta.

Mopokortin voi saada täytettyään 15 vuotta. Korttia varten tarvitaan poliisin ajokorttilupa, jonka saaminen edellyttää lääkärintodistusta tai nuorison terveystodistusta sekä huoltajan suostumusta.

Kuljettajatutkinnon läpäisseet saavat kuukaudeksi väliaikaisen kortin. Varsinainen kortti tulee poliisilta parin-kolmen viikon kuluttua tutkinnosta.

Oppimateriaalit on tehty valmiiksi

Autokoululiitto on valmistellut autokouluja mopokorttiuudistukseen jo puolentoista vuoden ajan kouluttamalla liikenneopettajia. Viimeiset kurssit ovat parhaillaan menossa. Myös oppikirja ja oppimateriaalia on tehty koulujen tarpeisiin.

Liiton koulutuspäällikkö Tapani Rintee kertoo, että vaikka lakia korttiuudistuksesta valmisteltiin pitkään, se valmistui yllättäen. Seurauksena on ollut kiire hoitaa asiat kuntoon.

-Tässä käy varmaan samoin kuin muidenkin uudistusten yhteydessä. Kaikki kynnelle kykenevät hankkivat mopokortin nyt ja sitten tulee muutaman kuukauden suvantovaihe.

Kaikki autokoulut eivät anna mopo-opetusta. Rintee arvioi, että mopoilijoita kouluttavat lähinnä ne koulut, joissa annetaan jo nyt moottoripyöräopetusta. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020