Uutiset

Moppiili kuljettaa palvelut ja ostokset maaseudulle

Olisihan se jotain, jos kaupungin laitamilta ei tarvitsisi lähteä autoilemaan kaikkien palveluiden perässä!

Tähän pyrkii vuodenvaihteen jälkeen Hämeenlinnan seudulla aloittava Moppiili-palvelu, jonka on tarkoitus kuljettaa niin palveluita kuin ostoksiakin haja-asutusalueiden ihmisille.

-Oma haaveeni on, että auton toisessa kyljessä olisi kaksi hanaa, joista toisesta tulisi raakamaitoa ja toisesta Lammin sahtia. Toisessa kyljessä taas olisi pankkiautomaatti, naurahtaa Moppiili-palvelun kehittäjä, hämeenlinnalainen Esa Salokorpi.

Jos nyt ihan vakavasti puhutaan, niin pankkiautomaatin mahdollisuutta tutkitaan kyllä. Samoin kun sitä, voisiko autoon lisätä automaatin laskujen maksamista varten.

Hoitaja voisi hypätä kyytiin

Palveluautosta vuokrataan asiakaspalvelupisteitä yksityisille ja julkisille palveluntarjoajille. Kiinnostusta on kyselty pankeilta, kiinteistönvälittäjiltä sekä vakuutusfirmoilta ja Postilta.

Kaupungin kanssa on mietitty, voisiko auton mukana kulkea esimerkiksi hoitaja, joka kävisi mittaamassa verenpaineet tai hakemassa verinäytteitä syrjäkylien asukkailta.

Autoa voisivat hyödyntää myös jätevesi- tai matkailuneuvonta. Ideoita on paljon, mutta sopimuksia ei ole vielä juuri kirjoitettu.

Auton kyydissä on tarkoitus myös jakaa vuodenvaihteen jälkeen aloittavan verkkokaupan kautta tehtyjä ostoksia.

Ostokset vaikka päiväkodille

Verkkokauppa keskittyy oman alueen lähiruokaan, mutta sen kautta pystyy tilaamaan myös muut päivittäistavarat. Salokorven mukaan valikoima on markettasoinen. Verkkokaupasta vastaa pääkaupunkiseudulla vastaavaa verkkokauppaa pyörittävä Seulo.fi

-Vuoden alusta verkkokauppaa ryhdytään markkinoimaan päiväkodeilla ja kouluissa. Esimerkiksi vanhemmat voisivat perustaa keskenään lähiruokarinkejä. Ringin tilaamat tuotteet voitaisiin sitten toimittaa esimerkiksi päiväkodeille toimitettaviin kaappeihin ja vanhemmat voisivat noutaa ostoksensa samalla kuin hakevat lapsensa, maaleilee Salokorpi.

Itse palveluauton kyydissä ei ole tarkoitus pitää myymälää. Muutamia tuotteita sinne voitaisiin myyntiin kuitenkin ottaa, esimerkiksi pieniä klapipusseja.

Salokorven mukaan tuotteet saisi tilattua verkkokaupan kautta samalla hinnalla kuin jos ne ostaisi marketista.

-Kuljetusmaksu tilauksiin toki tulee, mutta maksaahan bensakin, jos ruokakauppaan täytyy autolla lähteä. Uskon myös, että ihmiset alkavat maksaa myös siitä, että säästävät aikaa.

Väylä pientuottajalle

Kevättalvella avautuvaa verkkokauppaa on Esa Salokorven mukaan tarkoitus markkinoida etenkin oman alueen pientuottajille, jotka ovat perinteisesti tuskailleet logistiikkaongelmien kanssa. Tilanteesta hyötyisi myös kuluttaja, joka saisi ostoksensa tuoreena tuottajalta.

Tulevaisuudessa, kun Moppiili-malli on tarkoitus viedä myös muihin maakuntiin, olisi hämäläisillä tuottajilla suora väylä esimerkiksi pääkaupunkiseudun markkinoille. (HäSa)