fbpx
Uutiset

Mörkö ei saa olla naapurin näköinen¶

Hattulan ja Janakkalan luottamus- ja virkahenkilöt – tai osa heistä – näkevät Hämeenlinnan kaupungin mörkönä, joka ei halua neuvotella perusterveydenhuollon yhteistyöstä.

Peikkoja tosin taidetaan nähdä molemmin puolin. Osa Hämeenlinnankin päättäjistä murjottaa, kun kaikki naapurit eivät halunneet leikkiä suosiolla heidän kanssaan.

Kuten tunnettua, Janakkala ja Hattula sekä Lammi kolmantena päättivät syksyllä pysyä itsenäisinä kuntina ja lisätä kuntien välistä yhteistoimintaa, mitä se sitten mahtaakaan käytännössä tarkoittaa.

Hämeenlinnan haluttomuudessa neuvotella on yksinkertaisesti kysymys siitä, että viisi kuntaa, Hämeenlinna suurimpana, päättivät valmistella tulevaisuuttaan yhdessä ja selvitysten tekemiseen maaliskuun määräaikaan mennessä on täysi työ.

Eivät Hämeenlinna ja kumppanit tässä kiireessään ehdi vilkuilla sivuilleen. Janakkalan valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) päättelikin tämän aivan oikein eilisessä Hämeen Sanomissa.

Olisi sitä paitsi väärin viiden kunnan kuntalaisille, jos voimia tässä vaiheessa käytettäisiin aktiiviseen niiden naapurien kanssa neuvottelemiseen, jotka irtautuivat yhteisestä valmistelusta.

Janakkala ja Lammi irtautuivat ensi kerran yhteisestä valmistelusta jo siinä vaiheessa, kun ne hylkäsivät terveyskeskuksen sadekatosmallin.

Hämeenlinna sai niiltä siis syksyllä jo toisen kerran rukkaset, ja Hattula liittyi seuraan kolmanneksi.

Huoli terveyspalvelujen järjestämisestä on tietysti yhtä ajankohtainen kaikissa seudun kahdeksassa kunnassa, joten naapurin näkeminen mörkönä ei auta ketään.

Janakkala ei ole minkään perusterveydenhuollon kuntayhtymän jäsen, vaan sillä on oma terveyskeskus. Lammilla ja Tuuloksella on yhteinen terveyskeskuskuntayhtymä, jonka palveluihin kuntalaiset ovat erittäin tyytyväisiä.

Tuuloslaiset ovat olleet jopa niin tyytyväisiä, että he ovat esittäneet kainon toivomuksen, että he saisivat käydä edelleen Lammilla terveyskeskuksessa, jos Tuuloksesta tulee Hämeenlinnan kaupunginosa ja kaksikon kuntayhtymä puretaan.

Hämeenlinna on ilmoittanut, että nykyinen kuuden kunnan kuntayhtymä puretaan suurkunnan syntyessä. Eihän ole mieltä ylläpitää kuntayhtymää, jonka jäseninä olisivat vain Hämeenlinna ja Hattula.

Mikään ei estä keksimästä muita yhteistyömuotoja kuntayhtymän sijaan.

Janakkala, Hattula ja Lammi ovat aloittaneet keskinäiset neuvottelunsa yhteistyön mahdollisuuksista. Lähinnä kyse on jälleen terveyskeskuksesta, jotta valtion vaatima 20000 asukkaan väestöpohja täyttyisi.

Eiköhän Hattulan, Janakkalan ja Lammin kannattaisi tehdä ensin oma yhteinen selvityksensä valmiiksi.

Silloin kolmikolla olisi konkreettinen esitys yhteistyöstä muiden seudun kuntien kanssa, kun yhteisten neuvottelujen aika tulee, sillä kyllähän se tulee.

pirkko-liisa.kastari@hameensanomat.fi

Menot