Kolumnit Uutiset

Mörkö se lähti piiriin, tinttan tanttan tallallei

Y ja T. Pirullinen kirjainyhdistelmä merkitsee valitettavan usein irtisanomisia.

SAK:n laskujen mukaan irtisanomisten määrä kasvoi viime vuonna lähes 50 prosenttia. Vuonna 2012 irtisanottiin yli 15 800 työntekijää, kun vuonna 2011 vastaava luku oli noin 10 600.

Ei ole ihme, että yt-neuvotteluista on tullut pelottavia mörköjä, joiden piiritansseja työpaikoilla pelätään.

Työ- ja elinkeinoministeriön Suomen työelämää pohtinut tutkimusryhmä tuli siihen tulokseen, että jos jokin on työelämässä tästä lähtien pysyvää, niin se on muutokset.

Vakiintuneesta tilanteesta tulee jatkossa ohimenevä poikkeusvaihe. Tästä syystä sekä työn sujuvuus että mielekkyys kärsivät.

Näihin tulevaisuuden näkymiin on helppo uskoa. Tutkimusryhmän vuoteen 2030 asti yltävät visiot ovat kuitenkin perin positiivisia.

Ryhmän ennusteen mukaan vuonna 2030 Suomen työelämässä työskentelee hyvin eri-ikäisiä ihmisiä, ja jännitteitä aiheuttava sukupolvikonflikti on onnistuttu kääntämään innovaatioiksi.

Lisäksi työaikojen, -tapojen ja -ehtojen ennustetaan olevan vuonna 2030 huomattavasti yksilöllisempiä kuin vuonna 2012.

Hurraa!

Tutkimusryhmä ei kuitenkaan lupaa parempaa huomista ilmaiseksi.

Esimerkiksi työyhteisöjen johtamiselta vaaditaan uutta ideologiaa. Tutkimusryhmä penää johtoa sitoutumaan kokonaisvaltaisesti vuoropuheluun.

Johtamisen on tarkoitus muuttua yhä enemmän ohjaavaksi ja välillisesti vaikuttavaksi, harvemmin suoraan käskyttäväksi, ennustaa tutkimusryhmä.

Mediajohtamisen gurun, Robert G. Picardin, mukaan monet yritykset menevät muutosmyrskyistä niin sekaisin, että pahimmillaan ne unohtavat ydinbisneksen.

Hän tarkoittaa, että saneeraus-, ulkoistamis- ja irtisanomisvimmassa voi hämärtyä, mikä on yrityksen ydinliiketoimintaa, siis sitä olennaisinta, joka tuottaa kassavirtaa.

Ydinbisnesalueen pohdinta auttaa näkemään uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tavarataloketju Stockmann ilmoitti Talouselämässä hakevansa kasvua pääasiassa verkkokaupasta.

Hmm. Ydinbisnesajattelu ja vaihtoehtojen puntarointi voivat olla hyödyllisiä työkaluja.

Voisiko uutta suuntaa etsivä yritys pyytää työntekijöiltään perinteisten säästöehdotusten lisäksi bisnesideoita? Ajatuksia siitä, mitä firman ydinbisnes vaatii kasvaakseen tuottavaan suuntaan?

Voisiko firman rividuunarilla olla jalostuskelpoinen idea?

Näillä eväillä yt-mörkötanssit voisivat jäädä humppaamatta.

Parhaimmillaan kävisikin niin, että kuulluksi tullut henkilökunta vauhdittaisi firman sellaiseen menestyksen letkajenkkaan, että talousosastollakin tanssittaisiin ripaskaa.

Mainos