fbpx
Uutiset

Moskovan ortodoksikirkko sanoo katkaisevansa suhteensa Konstantinopolin patriarkaattiin

Moskovan ortodoksikirkko sanoo katkaisevansa suhteensa Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Suhteiden kiristymisen takana on patriarkaatin päätös myöntää Ukrainan ortodoksikirkolle itsenäinen asema. Ukrainan ortodoksikirkko on perinteisesti ollut Moskovan patriarkaatin alainen.

Suhteiden katkaisemisesta kertoi Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion Moskovan patriarkaatin synodin kokouksessa Valko-Venäjän Minskissä.

– Olemme tehneet päätöksen ehtoollisyhteyden katkaisemisesta Konstantinopolin patriarkaatin kanssa, Hilarion sanoi.

Suhteiden katkeaminen tarkoittaa, etteivät Moskovan patriarkaatin ja Konstantinopolin patriarkaatin papit voi pitää yhdessä jumalanpalveluksia. Niin ikään patriarkaattien maallikot eivät voi käydä ehtoollisella toisen patriarkaatin alaisissa kirkoissa.Venäjän ortodoksikirkko ei hyväksyVenäjän ortodoksikirkko ei Hilarionin mukaan hyväksy Konstantinopolin patriarkaatin viime viikolla tekemää päätöstä Ukrainan ortodoksikirkon itsenäisestä asemasta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi äskettäin, että Ukrainan ortodoksikirkon itsenäistyminen on Yhdysvaltain tukema provokaatio.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puolestaan sanoi Ukrainan odottaneen tätä historiallista hetkeä yli 330 vuotta.– – – – –Korjattu kello 21.54: Korjattu aiempaa: Suhteiden katkeaminen tarkoittaa ehtoollisyhteyden katkeamista Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaatin välillä, ei Ukrainan ortodoksikirkon ja Moskovan patriarkaatin välillä.

Asiasanat

Menot