Uutiset

Mr. Bushin kovat koettelemukset

Presidentti George W. Bush määräsi tutkimuksen siitä, mikä meni mönkään hirmumyrsky Katrinan hoidossa. Bush vakuutti, että amerikkalaiset ovat ongelmia ratkova kansakunta. Mene tiedä, mutta Bushin presidenttikauteen on osunut ongelmia tavallista enemmän.

Neljä vuotta sitten presidentti Bush kalpeni ja meni sanattomaksi, kun hän kuuli avustajaltaan lentokonetörmäyksistä New Yorkin kaksoistornien ja Washingtonin Pentagonin kimppuun.

Televisiokuva todisti hänen hämmennyksensä hetket kaikkialle. Katsojan oli helppo naureskella hänelle turvallisesti kotisohvallaan, mutta ei olisi kannattanut. Bushin kovat koettelemukset jatkuvat, ja koko maailma saa niistä osansa.

Bush on pannut tuulemaan, sitä ei voi kieltää. Terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat päätti puolustaa kansakuntaa kaukana kotoa. Ajatuskulun mukaan terroristien tukijoiden viraltapano ja maiden demokratisoiminen on paras tapa estää tulevat iskut.

Yhdysvallat iski Irakiin, mutta seurauksena ei ole ollut Saddamin maan rauhoittuminen, vaan epämääräisen pitkä arvaamaton tulevaisuus. Siksi Yhdysvallat vapautti myös Afganistanin talibanivallasta, mutta sielläkään ei kovin vakaalta näytä.

Palestiina-Israelin konfliktissa on sen sijaan osin Yhdysvaltain painostuksesta ja kannustuksesta päästy vähän eteenpäin. Eniten toivoa on tuonut se, että Yhdysvaltain asennemuutoksen ansiosta demokratiaprosessi on liikahtanut Lähi-idässä.

Jopa arkkivanhoillisessa Saudi-Arabiassa on pidetty demokratiaa muistuttavat paikallisvaalit. Egyptissä presidentti valittiin ensi kerran monesta ehdokkaasta, vaikkakin vaalin voittaja oli etukäteen varma. Eleet ovat pieniä, mutta ne herättävät uskoa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien kasvusta.

Jotkut Bushin hallinnon ongelmista ovat itseaiheutettuja, ja niistä voi syyttää presidentin huonoja neuvonantajia. Räikein oli hyökkäys Irakiin ja maan jälleenrakentamisen onneton hoitaminen.

Väärinarvio oli jo hyökkäyksen perustelu, jonka mukaan Saddam olisi tukenut islamistiterroristeja. Todellisuudessa maallistunut Saddam oli islamistien vihollinen, mutta hänen kaatumisensa jälkeen Irakista on tullut yksi heidän terrorisminsa pahimpia kasvualustoja.

Myös hirmumyrsky Katrinan hoito on alkanut näyttää ideologiselta epäonnistumiselta.

Totta on, ettei terrori-iskuja ole 11. syyskuuta 2001 jälkeen tehty Yhdysvalloissa. Iskujen tekijät ovat keskittyneet muualle, jopa meidän rakkaaseen Eurooppaamme.

Vakuuttunut en ole siitä, että Yhdysvallat on säästynyt terroristien enemmiltä iskuilta omasta ansiostaan.

Epäilen, että entistä tarkemmat turvatoimet ovat vain siirtäneet seuraavaa iskua amerikkalaista yhteiskuntaa vastaan. Jonkin porsaanreiän Al Qaida-miehet keksivät, ovat he sen verran kekseliästä joukkoa.

Päivän lehti

14.8.2020