fbpx
Uutiset

Msiba Salumun unelmaon oma polkupyörä

Jos naisella on polkupyörä, kaikkia tavaroita ei tarvitse kantaa selässä ja pään päällä. Polkupyörä helpottaa valtavasti naisten arkielämää, tansanialainen Msiba Salum kertoo. Hän opettaa pyörällä ajoa kotikylänsä tytöille ja naisille.

Tansaniassa naisen on oltava monitaitoinen

Msiba Salum seisoo hentona ja ujon näköisenä Maailmankauppa Kirahvin värikkäiden tavaroiden keskellä ja pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan hänelle tulkattuihin kysymyksiin.

Kotikylässään Gezaulolessa Tansaniassa Msiba ei paljon seisoskele. Kolmen lapsen 32-vuotias yksinhuoltajaäiti ahkeroi aamusta iltaan kotiaskareissa ja hankkimassa elantoa perheelleen. Kouluikäiset pojat Musini ja Hamadi sekä pikku tytär Shani ovat äidille kaikki kaikessa.

Toimeentuloa helpottaa Kali Mata Ki Jai (Kunniaa Mustille Naisille) -ryhmä, joka on perustettu vuonna 1990 Gezaulolen kylän pienviljelijänaisten tueksi ja yhteistyöverkostoksi. Kali Matalla on tukiryhmät Hollannissa ja Suomessa.

Naiset tekevät käsitöitä ja viljelevät sekä valmistavat luonnonhennaa. He ovat perustaneet vierasmajan, jota markkinoidaan matkailijoille yöpymispaikaksi.

Paratiisimaisella palmurannalla sijaitsevassa Gezaulolessa ei ole massaturismin palveluita, mutta matkailijalla on mahdollisuus nauttia rauhasta ja kokea tavallista tansanialaista elämää.

Msiban tavalliseen päivään kuuluu kotitöitä, oman puutarhan hoitoa ja työtä hennan valmistamisessa. Hän taitaa myös hiustenpunonnan ja laittaa asiakkaidensa tukkalaitteet kuntoon. Msiba osaa myös käyttää kameraa ja ottaa usein valokuvia kylän asukkaille tärkeissä tilanteissa.

Naisetkin
pyöräilemään

Polkupyörä on Tansaniassa tärkeä kulkuneuvo. Gezaulole on vain 15 kilometrin päässä pääkaupunki Dar Es Salaamista, joten pyörällä voi tehdä kaupunkireissujakin. Perinteisesti vain miehet pyöräilevät ja naiset saavat tyytyä kävellen kuljettamaan raskaita vesi- ja puukantamuksiaan.

Kali Mata Ki Jain naiset eivät ole tähän tyytyneet. He ovat aloittaneet polkupyöräilyn opetuksen kylän naisille ja tytöille. Msiba toimii muiden puuhiensa ohella innokkaana pyöräilyn opettajana.

– Polkupyörä helpottaa paljon naisten jokapäiväistä elämää ja antaa uusia mahdollisuuksia, Msiba kertoo. Hänelle itselleen oma polkupyörä on vielä haave.

Parhaiten sikäläisissä oloissa toimii tansanialainen vankka polkupyörä, johon on saatavissa varaosiakin. Euroopasta lahjoituksena tulleista polkupyöristä ei ole kovin hyviä kokemuksia.

Suomalaisten
tuki arvokasta

Msiba Salumu saapui lokakuun 10. päivänä Suomeen kahden viikon vierailulle tutustumaan Reilun Kaupan toimintaan ja tapaamaan KMKJ-ryhmän suomalaisia tukijoita.

Hän ja muut ryhmän naiset ovat hyvin tyytyväisiä suomalaisilta saatuun apuun ja tukeen.

– Kaikki olemme sitä mieltä, että yhteistyö on auttanut meitä sekä taloudellisesti että henkisesti eteenpäin. Olemme saaneet paljon uusia ideoita, Msiba kertoo.

Kotimaansa naisten aseman hän arvioi olevan edelleen ongelmallinen. Tasa-arvoon miesten kanssa on paljon matkaa.

– Minulla ei ole hätää, kun vaan jaksaa olla kaiken aikaa liikkeellä, Msiba hymyilee. Hän on tyytyväinen itsenäiseen elämäänsä. Samoin ajattelevat monet muutkin ryhmässä, jonka 15 naisesta vain neljä elää aviomiehensä kanssa.

Kolmanteen vierailupäivään mennessä hauskin elämys Suomessa oli ollut saunominen. Saunaan uskaltautuminen oli vaikeaa, mutta alkuun päästyä saunomista ei olisi malttanut lopettaa millään. n

Menot