Uutiset

Msingin kummilasten kuulumiset Janakkalassa

Msingi Hauhon ja Janakkalan yhteinen ystävyyskunta Tansaniassa. Noin 6 400 asukkaan kylä sijaitsee maaseudulla ja elää pääasiassa maanviljelyksestä.

Kylässä ei ole sähköä, mutta viime aikoina kehitys on ryht ynyt tavoittamaan myös näitä takamaita. Kännykkä kuuluu jo läheisen mäen päällä olevassa naapurikylässä.

Msingin ja suomalaisten ystävyyskuntien yhteistyötä koordinoimaan perustettu Msingin ystävyysseura on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoitusta useisiin kehityshankkeisiin Msingin kylissä. Tällä hetkellä tuetaan naisten ja nuorten yrittäjyyttä ja opintoja.

Seudulla on aloitettu vuonna 2000 myös pienimuotoinen kummitoiminta, koska täysorpojen määrä kasvaa nopeasti. Syitä on useita. Malaria tappaa, mutta myös HIV on saavuttanut maalaiskylä. Kun vuonna 2000 Msingin seudulla oli 24 täysorpoa lasta, heitä on nyt lähes 70.

Kummit maksavat vuosittain 25 euroa. Sillä hankitaan täysorvoille lapsille koulutarvikkeet ja koulupuku, joka on edelleen sikäläisessä peruskoulussa välttämätön. Itse koulunkäynti on periaatteessa ilmaista. Koulupuvut teetetään kylän kansanopistossa, joka saa näin harjoitustöitä.

Msingin hankkeiden tansanialainen hankekoordinaattori Marco Lyamuya on nyt Suomessa. Tiistaina 21. syyskuuta klo 18.30 hän on Rastilan kylätalolla Janakkalassa kertomassa, mitä kummilapsille ja Msingille kuuluu.

Päivän lehti

29.5.2020