Uutiset

Msingissä ei uskottu aidsin iskevä

Juuri nyt Msingissä, Keski-Tansaniassa sataa kaatamalla. Suomalaiset iloitsevat auringonpaisteesta, msingiläiset sateesta. Kevään sadekautena vettä toivotaan runsaasti, että sato lähtisi hyvään kasvuun. Nykyään vettä jo varastoidaankin suurin säiliöihin kastelua varten.

Hauhon ja Janakkalan ystävyyskunta Msingi on yhteistyön 15:nä vuonna ottanut muutamia teknisiä harppauksia, vaikka sähköä kylässä ei ole vieläkään. Kännykkä toimii jo. Se tosin pitää käydä lataamassa naapurikylässä.

Kehitys ja ihmisten liikkuminen on tuonut mukanaan hyvää, mutta myös pahaa. Kylässä asuu nykyään yhä enemmän kokonaan orpoja lapsia. Vaikka Tansania ei ole Afrikan aids-tilastoissa lähelläkään kärkeä, tauti on saavuttanut myös maaseudun.

Tilastot kertovat Tansanian aikuisväestöstä noin 10 prosenttia saaneen HIV-tartunnan.

– Msingissä ei millään uskottu, että se tauti voi tulla meillekin. Ihmisiä sairastui jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta heistä sanottiin, että se on jotain muuta tautia. Tai sitten sanottiin, että he saivat taudin kaupungista, Suomessa äskettäin vieraillut yhteistyökoordinaattori Marco Lyamuya kertoo.

– Kylän tohtori on yrittänyt valistaa kyläläisiä vastaanotoilla ja kyläkokouksissa. Monet kuitenkin uskovat yhä paikallisiin lääkkeisiin, että niillä voisi myös aidsin parantaa.

Kylässä on yksi telkkari

Msingissä kansanopiston opettajana ja Suomen ulkoministeriön rahoittaman koulutus- ja vesiprojektin koordinaattorina toimiva Marco Lyamuya on erittäin huolestunut, suorastaan ahdistunut tilanteesta.

– Valistus pitäisi aloittaa jo koulusta. Keski-ikäisten polvi on melkein menetetty. Ei heitä kannata opettaa, vaan nuoria. Valistusta pitää pystyä antamaan sellaisessa muodossa, että se kiinnostaa lapsia.

Tarkoituksena on tarjota tietoiskuja videon ja television avulla.

– Ensin voisi esittää tietoiskun ja sitten jotain kevyempää ohjelmaa, jotta mielenkiinto pysyisi yllä. Msingin lapsille televisio on vielä uusi ja jännittävä väline.

Kylässä on vain yksi televisio ja video, joille saadaan sähköä aggregaatin avulla. Ihan turhan päiten aggregaattia ei käynnistetä.

Kummirinkiä laajennetaan

Koulutus- ja vesiprojektin suomalainen osapuoli, Msingin ystävyysseura, on jo aikaisemmin käynnistänyt kylään pienimuotoisen kummitoiminnan. Orvoksi jääneiden lasten peruskoulukustannukset pyritään kattamaan sillä.

Täysin orpojen lasten määrä on viidessä vuodessa pongahtanut vajaasta 30 lapsesta yli 70:een. Kummiprojektia pyritään laajentamaan. Parhaillaan kartoitetaan, minkä ikäisiä lapset ovat ja millä luokilla heitä on kylän kouluissa.

Koska lapset asuvat sukulaistensa luona, heidän koulutuksensa tulee suhteellisen halvaksi. 25 euroa vuodessa takaa yhdelle oppilaalle koulunkäynnissä tarvittavat välineet, koulupuvun ja kengät.

Päivän lehti

11.8.2020