Uutiset

MTK:sta ei kannata lyödä vetoja

MTK se sitten osaa toistuvasti järjestää mojovia yllätyksiä. Vetoja ei johtajavalinnoista ole kannattanut enää aikoihin lyödä, arvailut ovat menneet ihan poskelleen.

Aitovierillä on vasta toivuttu suomenruotsalaisen Michael Hornborgin valinnasta järjestön puheenjohtaksi, niin edessä on taas uusi yllätys. Tuottajien toiminnanjohtajaksi tulee nainen, agronomi Pirkko Haikkala.

Outo nimi toistaiseksi, mutta kannattaa pitää mielessä, tästä naisesta kuullaan vielä.

Simonkadun Maalaistentalossa Helsingissä naisia on totuttu näkemään etupäässä kokousemäntinä kaatamassa kahvia ja jakamassa kokouspapereita maakunnista päätöksentekoon matkanneille miehille.

MTK:n johtokunnassa on jo toki vuosia ollut yksi emännän paikka – malliksi, mutta tuottajajärjestö on vankasti profiloitunut pönäköiden keski-ikäisten, tuhansien tupailtojen karaisemien miesten puuhamaaksi.

Tuottajiin on etujärjestönä ikiajat lätkäisty konservatiivinen ja patriarkaalinen, myös suomenkielinen ja -mielinen leima. Harvapa olisi uskonut, että 2000-luvun talonpoikaisjohtaja puhuu äidinkielenään ruotsia ja vielä vähemmän, että toimintaa johtaa nainen.

Moinen todistaa paitsi aikojen, myös ajattelutavan muutoksesta. Puheenjohtaja Hornborg ui kuin kala vedessä EU-ympyröissä. Puheenjohtajan ei välttämättä tarvitse enää olla taitava peltomies, jos kohta ei siitä haittaakaan ole.

Tuottajan tili tehdään vallan muualla kuin kyntövaolla. Se tehdään solmio kaulassa kabinettien hämyssä Brysselissä ja vähän Helsingissäkin.

Uusi toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala ei varmasti tee MTK:sta maaseudun naisjärjestöä. Sellainen on jo olemassa, maa- ja kotitalousnaiset.

He eivät väännä tukien tai lisäkiintiöiden kanssa. Heille tärkeitä asioita ovat siisti koti, kukkivat kukat, näyttävät täkänät ja kunnon kotiruoka.

Naisen valinta etujärjestön piikkipaikalle on ennakkoluulotonta. Suomessa on monia naisvaltaisia liittoja, joita kuitenkin johtaa mies.

Lähi- ja perushoitajien Super on Juhani Palomäen komennossa ja Toimihenkilöunionia johtaa Antti Rinne.

MTK-laiset emännät eivät ole henkeään vetäneet valtapyrkimyksistään, kuten esimerkiksi TU:n naiset, jotka tekivät puheenjohtajavaalista selkeän sukupuolikysymyksen.

Ay-siskot löivät Rinnettä kuin vierasta sikaa, mutta hänen valinnalleen he eivät kuitenkaan mahtaneet mitään.

Ongelmitta Pirkko Haikkalan pesti ei talonpoikaisjärjestössä kuitenkaan suju. MTK:n Kettulan tilan maineikkaiden hirvijahtien jälkeen on peseydytty savusaunassa. Miessakki on kertaillut metsästyksen kiivaita hetkiä aamunkoittoon saakka.

Ensi syksynä Kettulassakin on laadittava saunavuorot. Naiset yleensä ensin.

Tietysti, jos ennakkoluulottomasti edelleen jatketaan, yhteissaunominenkin on mahdollista.

Se olisi vain paluuta vanhaan. Ei aikaakaan, kun maalaissaunojen lauteilla kellivät isännät ja emännät, vävyt ja miniät, piiat ja rengit sulassa sovussa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic