Uutiset

Muille ok, mutta Riihimäki haraa vastaan

Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen yhteen piirtäminen ei yllättänyt Hausjärven ja Lopen kunnanjohtajia Päivi Terävää ja Karoliina Viitasta. Molemmat pitivät tehtyä esitystä odotettuna ja hyvin valmisteltuna.

Hausjärvellä ja Lopella neljän kunnan liitos on hyvä uutinen. Molemmissa kunnissa on jo ennalta pidetty neljän kunnan mallia mahdollisena, mutta tyrmätty liitos yksin Riihimäen kanssa.

Riihimäen ja Hyvinkään kaupunginjohtajat Seppo Keskiruokanen ja Raimo Lahti olisivat odottaneet alueelle kakkosesitystä vaihtoehdoksi. Keskiruokanen ei näe talousaluepohjalle rakennettua esitystä toteutumiskelpoisena tai taloudellisesti järkevänä. Hän odotti seutukuntaan pohjautuvaa mallia, josta Hyvinkää olisi puuttunut.

-Jo yli 20 vuoden ajan on selvitetty kaikki mahdolliset tavat Riihimäen, Hyvinkään, Hausjärven ja Lopen yhteistyöhön. Ammatillinen koulutus kannatti yhdistää ja se on tehty. Mitään muuta ei ole tehty, koskei se ole ollut taloudellisesti kannattavaa.


Säästöt harhaa

Kahden kaupungin ja kahden kunnan yhdistäminen ei Seppo Keskiruokasen mielestä onnistu. Sen sijaan Riihimäen, Hausjärven ja Lopen alue on luontainen ja toimiva. 

-Nyt joudutaan tilanteeseen, jossa palveluja keskitetään uusiin osakeskuksiin ja käytännössä julkiset menot kasvavat.

Raimo Lahti odotti vaihtoehdoksi esitystä, joka olisi kattanut myös Hyvinkään yhteistyön eteläisten KUUMA-kuntien kanssa.

-On hyvä kuitenkin lähteä tältä pohjalta selvittämään naapuriyhteistyötä, Raimo Lahti toteaa ja korostaa erityisesti terveydenhuollon järjestämisen merkitystä.


Terveydenhuollosta pikaratkaisut

Hyvinkää kuuluu Hus-sairaanhoitopiiriin, kun taas Riihimäen talousalue Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin.

Hausjärven ja Lopen kunnanjohtajat samoin kuin Riihimäen kaupunginjohtaja pitävät ensisijaisen tärkeänä, että Riihimäen talousalueella ratkaistaan perusterveydenhuollon järjestäminen tämän vuoden aikana.

Samalla seutukunnalla on päätettävä, miten sosiaalihuolto liitetään terveydenhuoltoon.

-Meidän on nyt järkevintä jatkaa toimivan terveyskuntayhtymän pohjalta ja kehitettävä sitä edelleen. Toimiva yksikkö on sitten aikanaan helppoa yhdistää Hyvinkään terveydenhuoltoon ja osaksi Husia, toteaa Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen.

Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen taas rakentaisi terveydenhuollon Riihimäen kaupungin omaan organisaatioon, kuten kaupunginvaltuusto on jo päättänyt. (HäSa)

Mainos