fbpx
Uutiset

Muina miehinä ja omissa oloissa

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja jatkuu ensi viikon tiistaihin. Ennakkoon äänestämisen suosio on ollut kasvusuunnassa. Näidenkin vaalien äänistä iso osa annetaan posteissa ja muissa ennakkoäänestyspaikoissa. Äänestäminen arkena ja arkisesti sopii monille paremmin kuin juhlallinen seremonia varsinaisissa vaalipaikoissa. Siellähän potee melkein rammpikuumetta, kun joutuu kävelemään vaalivirkailijoiden eteen kansalaisvelvollisuuttaan täyttämään.

Me suomalaiset arvostamme yleensäkin mahdollisuutta hoitaa asioita vähän niinkuin muina miehinä ja omissa oloissamme. Emme ole kovin seurallista väkeä. Teknologian kehitys antaa erillisyyteen yhä paremmat mahdollisuudet. Nykyaikaisen tietotekniikan hyödyntämisellä ei näy olevan rajoja. Suuntaus on sama kaikissa teollistuneissa maissa.

Pankkiasiat suuri osa kansasta hoitaa jo tietokoneella. Tavaroita ja matkoja voi hankkia netissä eikä nykyaikaisessa marketissa tai itsepalvelutavaratalossa asioiminenkaan ihmisen kohtaamista paljoa vaadi.

Julkisuudessa näkee haikailuja yksilöllisten pikkumyymälöiden vähyydestä pikkukaupungeissa, käytännössä porukka suuntaa ostoksille isoihin marketteihin ja tavarataloihin. Niissä saa valita rauhassa, ostaa tai olla ostamatta. Mitä isompi puoti, sitä harvemmin kukaan tulee tiedustelemaan, miten voisi palvella.

– Olen tässä ihan vaan katselemassa, vastaamme kiusaantuneesti palvelua tarjoavalle ja poistumme pikaisesti. Ostamatta jättäminen tuntuu pienessä myymälässä jotenkin epäreilulta.

Katsomme taidettakin mieluummin julkisessa museossa kuin intiimissä galleriassa, missä aina on pelko joutua vaihtamaan pari sanaa galleristin kanssa. Tulee paineita sanoa jotain fiksua ja asiantuntevaa tai ainakin yrittää näyttää terhakkaalta.

Elokuvissa käynti oli vielä nuoruudessani hyvinkin sosiaalinen tapahtuma, nykyisin leffoja töllötetään paljolti omassa olohuoneessa. Saadaan olla omissa oloissa.

Palveluiden kehittyminen ihmiskontakteja vältteleviksi lisää mahdollisuuksia yksityisyyteen, mutta myös yksinäisyyteen. Kehitystä vahvistaa television ja tietokoneiden valta-asema vapaa-ajan vietossa.

Yksinäisyys on erityisen suuri ongelma vanhojen ihmisten keskuudessa. Vain pieni osa iäkkäistä ihmisistä haluaa tai edes kykenee hoitamaan asioitaan verkossa. Suuri osa vanhuksista asuu yksin. He vaihtaisivat mielellään muutaman sanan edes kauppareissullaan. Television seura ei oikein korvaa ihmisten tapaamista.

Jotain tehokkaana ja omatoimisena pyyhältävän nykyihmisen piilevistä tarpeista paljastaa erilaisten “hemmotteluhoitojen” kuten kosketukseen perustuvien terapioiden ja hierontojen suosion nopea kasvu.

Menot