Uutiset

Muista selvittää, mitkä lääkkeet sopivat yhteen

Lääkkeiden ja ravintolisien pakkausselosteet jäävät monelta lukematta. Tavaus kuitenkin kannattaa, sillä vain muutaman minuutin perehtymisellä voi välttää ikäviä tilanteita.

Yksi varsin tavallinen tarkkaa seurantaa vaativa lääkeaine on varfariini, tutummin Marevan. Sitä käytetään veren hyytymisen estoon, ja varfariinin pitoisuuden veressä pitää pysyä koko ajan tietyllä kapealla alueella.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Eeva Sofia Leinosen mukaan useat kymmenet lääkevalmisteet ja monet tavalliset elintarvikkeet voivat aiheuttaa yhteisvaikutuksia varfariinin kanssa.

Jos käytössä on jokin elintärkeä lääke, kuten syöpälääke, elinsiirtoleikkauksen jälkeinen hyljinnänestolääke tai HIV-lääke, ylimääräisiä itsehoitovalmisteita on Leinosen mukaan syytä välttää yhteisvaikutusten vaaran vähentämiseksi.

Krooniseen sairauteen, kuten sydän- tai verisuonisairauksiin, epilepsiaan ja diabetekseen säännöllistä lääkehoitoa saavan potilaan on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa myös kaikista ilman reseptiä saatavista valmisteista ennen niiden aloittamista.

Leinonen kehottaa tarkastamaan itsehoitovalmisteiden ja ravintolisien sopivuuden lääkäriltä tai apteekissa, jos käytössä on jokin muu lääkehoito.

– Lääkärien pitäisi myös valpastua kysymään potilailta itsehoitovalmisteista ja ravintolisistä. Etenkin silloin, jos hoitoon liittyy yllättäviä haittoja tai muutoksia lääkityksen tehossa.

– Osa saattaa jättää kertomatta vaihtoehtohoidoista, koska pelkää lääkärin paheksuntaa. Tavallisinta lienee, ettei potilas tai lääkärikään tule ajatelleeksi, että valmisteista voisi olla haittaa muulle hoidolle.

Suomessa myynnissä olevat tuotteet ovat Leinosen mukaan yleensä harmittomia terveille. Sen sijaan ulkomailta tilatessa voi saada helpommin haitallisia valmisteita. Esimerkiksi ayurveda-tuotteissa on usein haitallisia määriä raskasmetalleja.

Erilaisia ravintolisiä on Suomessa markkinoilla tuhansia, ylitarkastaja Sari Sippola Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä kertoo.

Lisäravinteiden haittailmoituksia tulee Sippolan mukaan Eviraan vain muutamia vuodessa.

– Kannustamme kertomaan ravintolisien käytöstä hoitavalle lääkärille. Samoin mahdollisista haittavaikutuksista on hyvä kertoa, että ne tulisivat myös viranomaisten tietoon.

Arkikielessä usein puhutaan luontaistuotteista, jolla voidaan tarkoittaa monenlaisia asioita kuivatuista kasveista aina makeutusaineisiin asti. Ulkomuodoltaan lääkkeenkaltaisia luontaistuotteita kutsutaan ravintolisiksi, jotka ovat pillereinä, puristeina ja jauheina pieninä määrinä syötäviä.

– Ravintolisiä ei ole tarkoitettu sairauden hoitoon vaan tukemaan elimistön normaalia toimintaa, Eeva Sofia Leinonen korostaa.

Alalla toimii monenlaisia yrityksiä. Erikoisliikkeissä myyjät ovat koulutettuja ja tietävät tuotteista sekä siitä, mitkä valmisteet eivät sovi yhteen.

– Mitä lähempää tuote on ja mitä tunnetummalta yritykseltä sen hankkii, sitä turvallisempi se on. Silloin myös on helpompi puuttua mahdollisiin ongelmiin, Sippola muistuttaa.