Kolumnit Uutiset

Muistamisen viisaus löytyy vanhoista pohjalaisnaisista

Kirkosta päin laskettuna kuudes koivu. Sen kohdalta alkavan rivin ensimmäinen kivinen risti.

Pienestä pojasta asti olin vienyt säännöllisesti kynttilän enoni sankarihaudalle. Erään joulun alla koivuja ei ollutkaan. Ne oli kaadettu.

Muistisääntöni ei enää pätenyt. Luntakin oli tuolloin paljon, eikä matalista risteistä näkynyt hangen päälle kuin aavistus.

Muistin, että olin oppinut kuuden koivun säännön äidiltäni, joka muisti aina kaiken. Niin ainakin kuvittelin, koska olin oppinut, että äidiltä voi kysyä, kun ei itse muista.

Sama muistamattomuuden syndrooma on tuttu varmaan muillekin.

Äitini tapauksessa vastaukset tulivat jopa kysymättä ja loppuun asti terävän puukon tavoin viiltelevän, mutta myös riemukkaan itseironisen huumorin höystäminä.

Ilta-Sanomat oli haastatellut Seinäjoella Simunanrannan pienkodissa 100-vuotiaan Sylvi Mäkelän, joka muistelee lapsuutensa jouluja Peräseinäjoen Alaviitalan kylässä.

Mäkelä kertoo tarinan ihmeellisestä joulupäivästä vuodelta 1919, jolloin hän oli 6-vuotias.

Heräsin pienen lapsen ääneen. Kätilö hääräsi siinä ja kertoi, että meille on viideltä aamulla syntynyt pieni tyttövauva. Hoidin vauvaa ja pidin siitä aivan valtavasti.

Seuraavana syksynä pikkusisko kuoli aivokuumeeseen.

Laitoin lyhtyyn valkean ja kävin naapurin riihessä katsomassa kuollutta pikkusiskoa. Siellä pieni, kaunis tyttö nukkui.

En tietystikään tiedä, miten Sylvi Mäkelä muistaa nykyhetken asiat ja tilanteet, eli miten hänen lyhyt muistinsa pelaa. Oma kokemukseni kuitenkin on, että monet hänen kaltaisensa ovat hämmästyttävän hyvin kiinni myös tässä hetkessä.

Muisti ja muistaminen eivät ole vain ikäkysymys.

Nuorimmat muistisairausdiagnoosin saaneet ovat alle 40-vuotiaita. Yhteensä diagnoosin saa vuosittain 13 000 ihmistä, yhteensä muistisairaita on Suomessa lähes 130 000 ja maailmassa 35 miljoonaa.

Maailmanpyörän vauhti kovenee, mutta kuka osaa nauttia kaikkinaisen kehityksen hedelmistä, kun maailma on menettämässä muistinsa?

Kaiken muistavista ja tietysti myös maailman viisaimmista vanhoista pohjalaisnaisista löytyisi aseita muistisairauksia vastaan käytävään torjuntataisteluun.

Ainakin jokin viisaus on yksinkertaisessa elämässä, vakaissa arvoissa ja inhimillisesti hallittavissa olevassa elämänpiirissä.

Sylvi Mäkelän tie Peräseinäjoelta Seinäjoelle ei ole ollut kovin pitkä. Oma äitini asui elämänsä suunnilleen samanpituisen matkan päässä rakkaasta lapsuuskodistaan.

Massiivinen uuden rakentaminen saa sisäisen kompassin sekaisin. Hämeenlinnassa uusin eksyttäjä on jo ennen valmistumistaan moottoritien katteen rakennusmöykky.