Muistatko Irakista Suomeen kaavaillun passidelegaation? Näin matkanteossa lopulta kävi – Ministeriön virkamies: "Harmi sinänsä"

Irakin kanssa kaavailtu passidelegaatio ei koskaan saapunut Suomeen, kerrotaan sisäministeriöstä.
Viime syksynä sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi keskustelleensa Irakin suurlähettilään kanssa delegaatiosta, jonka tarkoituksena oli auttaa Suomessa oleskelevia irakilaisia saamaan matkustusasiakirjojaan kuntoon.
Ministeri Mykkänen kertoi delegaation tarkoitukseksi sen, että työssäkäyvät paperittomat turvapaikanhakijat voisivat saada voimassa olevat passit.
Tämä puolestaan helpottaisi heidän työperäisten oleskelulupiensa käsittelyä. Delegaation piti alun perin saapua Suomeen syyskuun lopussa 2018.
Passidelegaatio herätti kysymyksiä syksyllä myös eduskunnan kyselytunnilla.
Virkamies: Epäilys heräsi
Neuvotteleva virkamies Kalle Kekomäki kuitenkin sanoo, ettei passidelegaatio koskaan saapunut. Hänen käsityksensä mukaan syynä oli Irakissa syntynyt epäluulo suomalaisten tarkoitusperiä kohtaan.
Kekomäen mukaan Irakissa saattoi herätä epäily, että passien myöntämisten tarkoituksena olisi ollut saada matkustusasiakirjat kielteisen oleskeluluvan saaneille irakilaisille, jotta heidät voidaan palauttaa nykyistä helpommin.
– Tämän käsitimme syyksi sille, että hanke lopulta kariutui, sanoo Kekomäki.
Tieto perumisesta tuli ilmi vasta siinä vaiheessa, kun delegaatiota jo odotettiin saapuvaksi Suomeen.
– Miten näin oli päässyt käymään ja kuka oli antanut ymmärtää näin, on jäänyt epäselväksi. Harmi sinänsä, hän sanoo.
Suurlähetystön laitteisto ongelmana
Passittomien irakilaisten ongelmana Suomessa on Irakin suurlähetystön käytössä oleva laitteisto. Kekomäen mukaan suurlähetystöltä puuttuu laitteisto, jolla voi ottaa hakijoiden biometrisiä tunnisteita.
Lähin Irakin suurlähetystö, jolla kyseinen laitteisto on, sijaitsee Tukholmassa. Matkustaminen Ruotsiin ilman voimassaolevia matkustusasiakirjoja ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti sallittua.
Kekomäki kiistää, että passidelegaation tarkoituksena olisi ollut helpottaa palautuksia.
– Se ei ollut alkuunkaan tarkoituksemme. Täällä on sellaisia ihmisiä, joilla voisi olla edellytykset saada työperusteinen oleskelulupa. Mutta kun ei ole ollut matkustusasiakirjoja, niin sellaista lupaa ei ole voinut saada. Tämä olisi ollut joillekin yksi keino mahdollisesti saada oleskelu Suomessa laillistettua, hän sanoo.
Asiaan ei ole palattu
Sisäministeriöllä ei ole tarkkaa arviota siitä, kuinka moni olisi hyötynyt delegaation saapumisesta. Kekomäen mukaan määrä ei olisi ollut määrällisesti suuri. Syksyllä ministeri Mykkänen arvioi, että delegaatio olisi hyödyttänyt noin 500 irakilaista.
Nyt kyseisten ihmisten pitää saada matkustusasiakirjansa hankittua toisella tavalla.
Passidelegaation matkaan ei Kekomäen mukaan ole sen koommin palattu, vaikka sisäministeriö on säännöllisesti yhteydessä Irakin viranomaisiin.
Irakilaiset on suurin kansalaisuusryhmä, joka on viime vuosina saapunut Suomeen turvapaikanhakijoina.