Uutiset

Muistilista: Heijastimen sesonkiaika alkaa juuri nyt

1. Illat pimenevät, joten kaiken liikenteen havaitseminen on entistä vaikeampaa. Kevyen liikenteen tärkein tapa tehdä itsensä näkyväksi on käyttää heijastimia ja pyöräilijän ajovaloja.

2 Se, että jalankulkija näkee auton, ei tarkoita, että autonkuljettaja näkisi jalankulkijan. Katu- ja mainosvalojen sekamelskassa heijastimeton jalankulkija tai pyöräilijä voi jäädä havaitsematta. Pimeillä kaduilla vaara on entistä suurempi.

3 ”Autoilija muuttuu jalankulkijaksi heti noustessaan autosta. Heijastin pitää olla mukana ja vanhempien näyttää heijastimissa esimerkkiä lapsilleen”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

4 Heijastimella tai huomioliivillä varustettu jalankulkija näkyy auton valoissa 3–4 kertaa kauempaa kuin ”pimeä” kävelijä. Tämä takaa kaikille lisää aikaa reagointiin ja väistämiseen.

5 Laki velvoittaa jalankulkijoita yleensä käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan. Heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas on hyvä turva myös koiralle tai muulle lemmikille hämäränä vuodenaikana.

Lähteet: Autoliitto, Liikenneturva