Uutiset

Mukana kaikilla Pellavamarkkinoilla

Lammin Lions-klubi palauttaa Pellavamarkkinat Konnarin koululta takaisin vanhalle tutulle paikalleen Hakkalan ja Pasaapelin kouluille lauantaina 19. kesäkuuta. Hakkalassa markkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971, joten kesätapahtuma järjestetään ensi kesänä 40:nnen kerran.

Markkinapäällikkö Timo Kärkkäinen on valinnut markkinoiden teemaksi suomalaisten siirtolaisuuden, koska kansainvälisyys näkyy yhä enemmän Lammillakin. Maahanmuuttajia odotetaan jälleen talkoolaisiksi noin 200 talkoolaisen joukkoon.

– Suomesta on lähdetty Ruotsiin, Amerikkaan ja Australiaan, vaikka ei juuri Lammilta. Turun Siirtolaisuusinstituutti tulee kertomaan markkinoille toiminnastaan ja ihmiset voivat selvittää sen osastolla juuriaan, Kärkkäinen kertoo.

Kotiseutuneuvos Uljas Kiuru tietää, miten Lammille siirtyi 1?847 Karjalan evakkoa. Vuonna 1991 täällä oli karjalaisia vielä 56:sta Karjalan pitäjästä.

Kaikkia nykyajan Pellavamarkkinoita järjestämässä ollut Kiuru kertoo, että markkinoiden aloitteentekijät olivat Arvi Rautiainen ja Keijo Kääriäinen.

– Keijo Kääriäinen ehdotti, että Lammillakin alettaisiin pitää markkinoita. Alkuperäiset pellavamarkkinat alkoivat 1860-luvulla ja ne olivat syksyllä. Vuonna 1971 alkoivat Pellavamarkkinat ensin heinäkuussa.

Varsin pian päiväksi vakiintui lauantai viikkoa ennen juhannusta. Pekka Kääriäisen kertoman mukaan päivä on osoittautunut erinomaiseksi, koska kesäkuussa ei ole tapahtumaruuhkaa.

– Meidät roudattiin tänne alusta asti koko perhe. Vuonna 1975 olin Saksassa kielikurssilla, muuten olen ollut kaikilla Pellavamarkkinoilla, Kääriäinen naurahtaa viitaten isäänsä Keijo Kääriäiseen.

Tänäkin vuonna kotiseutuneuvos Kiuru kokoaa markkinoille taidetapahtuman, niin kuin hän on tehnyt alusta asti. Kesän taiteilijat ovat Anne Konttinen, Eero Pöyhtäri, Petri Silvonen ja Matti Siivonen.

Pellavamarkkinoilla valitaan Lammin sahtimestari ja Vuoden lammilainen tuote. Kummassakin halutaan puhua kotiseutuhenkeen yhä Lammista, vaikka pitäjä on osa Hämeenlinnaa. (HäSa)