Kolumnit Uutiset

Mukavastakin työstä täytyy saada rahaa

On olemassa syy siihen, miksi valokuvaaja käyttää kameraa niin kätevästi, huonekalumuotoilijan valmistamalla tuolilla voi oikeasti istua tai muusikon soittama musiikki kuulostaa huonon sijaan hyvältä.

Kaikki he ovat nimittäin alansa ammattilaisia.

Siitä huolimatta luovien alojen ammattilaiset kohtaavat harvoin arvostusta, varsinkin, kun aletaan puhua rahasta.

Tiedättehän Spotifyn? Lähes kaikki suosituimmat kappaleet, albumit ja kokoelmalevyt julkaisuvuodesta riippumatta, ovat kuunneltavissa omalta tietokoneelta maksutta.

Parhaimmassa, tai pahimmassa, tapauksessa yksi applikaatio onkin korvannut yhä useammassa kodissa levyhyllyn. Olohuoneeseen tulee ehkä lisää tilaa, mutta siihen ne hyvät puolet kutakuinkin sitten jäävät.

Spotify itse kierrättää tietysti mainoskatkoillaan vakuutusta, jolla lempeä-ääninen miesääni valistaa kuuntelijaa artistin tienaavan jokaisesta kuuntelukerrasta, sillä ”ilman heitä koko palvelua ei olisi olemassa.”

Katsotaanpa sitten niitä korvaussummia. Brittiläinen elektronisen musiikin yhtye Hybrid julkaisi Facebook-sivullaan hiljattain sellaisen saamansa tiliotteen Spotifylta, joka kuumottaisi kenen tahansa palvelunkäyttäjän korvia.

Tiliotteen mukaan esimerkiksi Hybridin kappaletta All I Want kuunneltiin Spotifyn kautta huhtikuussa 2013 yhteensä 221 kertaa. Tämä tuotti yhtyeelle kahden sentin tulot.

Varsinainen rahasampo yhtyeelle on ollut kappale Finished Symphony. Yhteensä 55 800 kuuntelukertaa nettosi Hybridille kaiken kaikkiaan 23,20 dollaria, siis kokonaista 17 euroa!

Ammatinvalintakysymys, sanoisi joku.

Ehkä, mutta ennen kaikkea myös oikeudenmukaisuuskysymys, vastaa toinen.

Sekä Spotifylla että videopalvelu Youtubella on musiikkibisneksessä valta-asema. Tämä tarkoittaa, että artistin on aika lailla mahdotonta esittää omia vaatimuksia omista teoksistaan.

Se, että työstään pitää, ei tarkoita sitä, etteikö siitä haluisi saada palkkaa.

Kuitenkin suurimpien levy-yhtiöiden omia muusikoita lukuun ottamatta artisteille Spotify on artisteille kaikkea muuta paitsi rahasampo. Radiohead-yhtyeen keulahahmo Thom Yorke paljastikin taannoin, että suurimmat levy-yhtiöt, kuten Sony, Emi ja Virgin omistavat nimittäin Spotifysta kukin kelpo siivun.

Ei ole siis lainkaan sattumaa, että juuri kyseisten levy-yhtiöiden tallista ponnistaneet yhtyeiden soittokerroista maksetaan moninkertaisia summia muihin verrattuina, ja että kyseiset yhtyeet ovat isoimmin esillä myös palvelussa.

Epäreiluuden lisäksi keskittynyt omistus sekä kaventaa tarjontaa että tekee musiikilla tienaamisen käytännössä mahdottomaksi.

Itselle mieluisan musiikin saannin ja tuotannon haluaa turvata myös jatkossa. Siksi Spotify toimii kuluttamisen sijaan ainoastaan maisteluun.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic