Kolumnit Uutiset

Mukavuusalueella mikään ei kasva

Tuntuuko että arki rullaa samaa tuttua latua? 

Päivät nivoutuvat yhteen kuin hieman jo harmaantuneet räsymaton raidat. Ei mitään varsinaista valittamista, mutta ei nyt mitään suuren suurta juhlaakaan. 

Tuntuuko ettei oikein mistään saa mitään irti? Sisällä kaihertaa joku epämääräinen tyytymättömyys, joka pistää marisemaan ja motkottamaan usein vähän turhastakin. 

Se on se, paljon puhuttu mukavuusalue. Siellä on hyvä kelliä ja lillua, ilman sen suurempia haasteita tai yllätyksiä. 

Ja mikäpäs siinä, saahan niin elää. Mutta jos kuitenkin se sisäinen kriitikko meinaa ihan riehaantua syyttelemään itseä ja muita, voi aina kysyä, että pääsenköhän nykyään vähän liian helpolla? Olenko urautunut jo liiaksikin?

Totuus nimittäin on, että kaiken uuden oppimiseen ja ihmisenä kasvamiseen tarvitsemme mukavuusalueelta poistumista. 

Jos koskaan ei itseään haasta tai yllätä mitenkään, eipä saa mahdollisuutta myöskään uusiin kokemuksin. 

Oppiminen ja kehittyminen vaatii usein ihan rehellistä mokaamista. Ainakin se vaatii tilannetta, jossa ei tiedäkään tutusti kaikesta kaikkea, vaan joutuu myöntämään olevansa aloittelija. 

Mitäpä jos vihdoin aloittaisit sen uuden kielen tai tanssilajin opiskelun, jota jo monta vuotta olet salaa suunnitellut? 

Voisiko työelämässä lähteä kiertoon vaikkapa vain väliaikaisesti? Voisiko elämän joltakin osa-alueelta löytyä uusi ihminen johon tutustua?

Totta kai kaikki uusi jännittää. Tästä itsellä on tuore kokemus. 

Kymmenen turvallisen vuoden jälkeen otin ja repäisin itseni irti tutusta työpaikasta. Aikaa hakemuksen kirjoittamisesta uudessa paikassa aloittamiseen taisi kulua alle kuukausi. Sangen äkkinäinen kelkan kääntö siis. 

Jännitti, pelotti, huolestutti. Osaanko? Selviänkö? Tykkääkö musta uudessa paikassa kukaan? Mitähän ne ajattelee ,kun olen ihan uusi ja vielä osaamaton? 

Lopulta päätös on ollut yksi elämäni parhaita. 

Joudun haastamaan itseäni uudelleen ja uudelleen. Pää on täynnä asiaa ja kysymyksiä. 

Olen kuitenkin myös täynnä uudenlaista energiaa. Yhtäkkiä niinkin tuttu, arkinen asia kuin työ onkin uutta ja ihmeellistä. Ihan sikakivaa vieläpä! Suosittelen lämmöllä. Hus, pois mukavuusalueelta!

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic