Uutiset

Mukillinen forralt boria, kiitos!

Budapest jää suotta Saksan ja Itävallan kuuluisimpien joulukaupunkien varjoon, kun listataan vuodenvaihteen parhaita lomakohteita Keski-Euroopassa.

Marraskuun puolivälistä tammikuun alkupuolelle Unkarin pääkaupunki on yhtä leppoisaa markkinahumua, joka kutsuu koko perhettä vapaa-ajan viettoon.

Joulutorien kujilla ja kojuilla

Tonavan Pestin puoleiset pittoreskit kävelykadut tarjoavat oivalliset puitteet joulumarkkinoille. Virallisesti toreja on useita, mutta kun lipuu verkkaisesti yhdeltä toiselle, torit muodostavat luontevan kokonaisuuden.

Päätapahtuma on Vörösmartyn aukiolla.

Keskelle pystytettyä komeaa joulukuusta kiertävät myyntikojut ja ruokapisteet.

Gulassia, Lähi-idän ja Kaakkois-Aasian herkkuja, lihoja ja makkaroita, kaiverretun leivän sisältä tarjoiltua kermaista valkosipulikeittoa, avotulella grillattua ihanan makeaa sekler-kakkua. Kipakassa talvisäässä tuhti ruoka maistuu taivaalliselta.

Jazz-orkesteri viihdyttää varttuneempaa väkeä ja lapsille on oma puinen leikkivaunu.

Välillä näkee vilauksen joulupukista.

www.budapestbylocals.com/event/budapest-christmas-fair

Jääpiruetteja linnanpihalla

Budapestin keskustassa on talviaikaan useita luistinratoja, joille pääsee pyörähtelemään pientä maksua vastaan. Luistimia voi vuokrata muutamalla eurolla.

Hollantilaisarkkitehti Kaas Oosterhuisin suunnitteleman, lasista valasta muistuttavan Bálna-keskuksen päädystä löytyy pieni luistinrata kauniilta paikalla Tonavan varresta. Ruokakärryistä saa lämmintä vatsantäytettä, kuten hodareita ja paikallista hehkuviiniä, forralt boria.

Idyllisin luistinradoista on kaupunginpuisto Városligetissa. Kun hyväntuuliset ihmiset liukuvat käsi kädessä linnanpihan jäätyneellä lammella, tunnelma on satumainen.

Väenpaljoudesta huolimatta tilaa riittää, mutta paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa. Suositulle radalle joutuu toisinaan jonottamaan.

Aivan jouluhulinan ytimestä, Pyhän Tapanin kirkon kupeesta löytyy pieni, lapsiystävällinen luistinrata. Täällä lyhyen luisteluhetken voi helpoiten yhdistää herkutteluun ja joulushoppailuun.

www.mujegpalya.hu/en

Kylpy kaupungin kattojen yllä

Pakkaspäivän päätteeksi tekee mieli vetreyttää kohmettuneita jäseniä kuumassa terapia-altaassa.

Budapestin monista kylpylöistä suosituimpia ovat Gellért ja Széchenyi, mutta pienemmät ja hieman rauhallisemmat Rudas ja Lukács ovat yhtä lailla viehättäviä.

Molemmat löytyvät Budan puolelta Tonavaa ja ovat erityisesti paikallisten suosiossa.

Rudasin erikoisuutena on katolle rakennettu lämminvesiallas, joka on auki myös talvisin. Uima-asussa suoritettu pyrähdys viimaisella kattoterassilla vaatii sisua, mutta altaassa kehon valtaa raukeus.

Alla kaupungin silhuetti kylpee laskevan talviauringon säteissä ja laivat lipuvat verkkaisesti pitkin Tonavaa.

Mihinkään ei ole kiire, sillä kylpylä on auki iltakymmeneen saakka.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic