Uutiset

Mukin pallokala on linnan olio

Pahviseen kertakäyttömukiin kuvituksen tehnyt viidesluokkalainen Vilma Aho sanoo suunnittelutyön olleen ihan kivaa.

– Mä vaan rupesin piirtämään semmoiselle valkoiselle kartonkipalalle. Kaverin kanssa keksittiin, että siitä tuli pallokala.

Ennen kuin Vilma sai inspiraation ja väriliidut eteensä, oli Sytyke-hankkeessa käyty läpi jo monta yhteistyön vaihetta. Hankkeen Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitoksen projektipäällikkö Helena Lehkonen otti yhteyttä Kehittämiskeskus Hämeen yritysasiamieheen Ari Räsäseen, joka keksi Katuman koulun yhteistyökumppaniksi koulua fyysisestikin lähellä olevan Huhtamäki Oyj:n.

Näin käytännön yrittäjäkasvatus otti kertakäyttömukin muodon ja Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan opiskelija Tuija Tèlen ryhtyi organisoimaan tositoimia Huhtamäen ja Katuman koulun opettajien sekä oppilaiden kanssa.

Tèlen näytti oppilaille opettaja Markku Pitkäsen Hämeenlinnasta ottaman diasarjan ja esitti kysymyksen: mitä haluat kertoa Hämeenlinnasta vieraspaikkakuntalaiselle.

– Se johdatteli ensin muovaamaan savea, minkä jälkeen tartuttiin liituihin, puuväreihin tai tusseihin. Sitten piirustuksen päälle asetettiin mukin mallinen sapluuna, kertoo Tèlen.

Kaupungin käyttöön

Projekti vei kaiken kaikkiaan aikaa puolitoista vuotta, mutta nyt Hämeenlinnan kaupungilla on logonsa mukin kyljessä ja Vilma Ahon luovuttamat taiteen käyttöoikeudet. Virallisen selityksen mukaan kertakäyttöastian kyljestä tuijottaa Hämeen linnassa majaileva olio.

– Lapset eivät ole vain tekemisen kohde, he myös antavat kaupungille oman panoksensa, sanoo kaupunginjohtaja Tapani Hellstèn ja lupaa mukin olevan vakiovaruste, kun Hämeenlinnassa järjestetään lastentilaisuuksia ja -tapahtumia.

ESR-rahoitteisen hankkeen saatua kauniin päätöksensä kaikki osapuolet vakuuttavat tyytyväisyyttään. Vain taiteilija on hieman varautunut.

– Ei se nyt niin hieno ole. Jos tekisin uudestaan, niin siitä tulisi vähän tarkempi, sanoo Vilma Aho. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic