fbpx
Uutiset

Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta

Suomessa havaitaan vuosittain parikymmentä legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta. Tyypillisesti tauti tarttuu vesijärjestelmistä, mutta myös nurmikkomulta ja kukkamulta ovat aiheuttaneet tartuntoja.
Tarja Käckman käsittelee suuria määriä multaa etenkin keväisin, sillä hän on innokas taimikasvattaja ja kotipuutarhuri. Hän kastelee mullan aina ennen levittämistä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Tarja Käckman käsittelee suuria määriä multaa etenkin keväisin, sillä hän on innokas taimikasvattaja ja kotipuutarhuri. Hän kastelee mullan aina ennen levittämistä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tehostaisi suojautumista legionellabakteeria vastaan. Syynä on THL:n ja Ruokaviraston tutkimus, jossa legionellaa löytyi yli 90 prosentissa maaparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä, osassa niitä oli runsaastikin.

Suomessa legionellatartunnan on epäilty tulleen multatuotteista ainakin kahdessa tapauksessa: vuonna 2016 tartunnanlähteeksi epäiltiin nurmikkomultaa ja vuonna 2018 kukkamultaa.

Ruotsissa raportointiin vuonna 2018 nelisenkymmentä kaupallisiin multatuotteisiin liittyvää legionellainfektiota.

THL:n erikoistutkija Jaana Kusnetsovin mukaan tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Jos bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

– Aerosolit voivat olla vettä käytettäessä muodostuvia vesiaerosoleja tai esimerkiksi multamaisista tuotteista muodostuvaa kuivempaa pölyä.

Todennäköisesti alidiagnosoitu tauti

Suomessa legionelloosi on harvinainen mutta THL:n mukaan todennäköisesti alidignosoitu. Vuosittain todetaan parikymmentä legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetta. Tartunnoista puolet on saatu ulkomaanmatkalta.

Suurin osa tartunnoista saadaan erilaisista vesijärjestelmistä, kuten porealtaista ja jäähdytyslaitteista.

– Tartuntojen määrät ovat pysyneet melko lailla samalla tasolla. Muualla Euroopassa ne ovat olleet kasvussa. Siihen ovat voineet vaikuttaneet esimerkiksi ilmaston lämpeneminen ja diagnosointimenetelmien kehittyminen, kertoo Kusnetsov.

“Perustervekin voi sairastua”

Kaikki legionelloillealtistuneet eivät sairastu. Suurimmassa riskiryhmässä ovat henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

– Jos legionellakanta on tautia aiheuttava ja sitä on paljon, perustervekin ihminen voi sairastua.

Kusnetsovin mukaan nyt havaitut tulokset on syytä ottaa sen verran vakavasti, että jokainen, niin kotipuutarhuri kuin suuria multamääriä työssään käsittelevä, tarkistaisi toimintatapojaan – tartuntariski olisi huomioitava myös työturvallisuusohjeissa.

– Lannoiteasetus sanoo, että lannoitetuotetta pitäisi olla ohjeen mukaan turvallista käyttää. Nykyisten ohjeiden noudattaminen ei varmuudella vielä estä ilmateitse altistumista juuri legionelloille.

– Juuri multapölyn hengittämistä kannattaisi siis välttää. Mullan varovainen kastelu esimerkiksi kastelukannun avulla estäisi pölyämistä.

Myös hanskojen käyttö multaa käsitellessä olisi Kusnetsovin mielestä suositeltavaa, sillä legionellat voivat aiheuttaa ihotulehduksia.

“Käytän aina hanskoja”

Kotipuutarhuri Tarja Käckmania uutinen ei hermostuta, sillä hän arvelee työtapansa olevan jo nyt turvalliset.

– Kastelen mullan aina ensin kottikärryissä, kalkitsen sen, laitan sekaan vielä hiekkaa ja sekoittelen ennen levittämistä. Käytän aina hanskoja, sillä käteni kuivuvat muuten, Käckman kertoo.

Hän sanoo paneutuvansa puutarhanhoitoon välillä muutenkin lähes insinöörimäisellä tarkkuudella. Työvälineet hän tiskaa aina käytön jälkeen niille sopivalla pesuaineella.

– Olen ilmeisesti toiminut vaistonvaraisesti oikein.

Riskiä sairastua legionelloosiin pihatöissä Käckman pitää lopulta varsin pienenä.

– Suurempia ovat puutarhanhoidon hyödyt: tämähän on parasta terapiaa!

Ohjeistuksiiin luvassa tarkennuksia

THL ja Ruokavirasto jatkavat edelleen tutkimusta, ja ottavat lisänäytteitä multa- ja kompostituotteista kesän mittaan. Kusnetsovin mukaan ohjeistuksiin on todennäköisesti tulossa vielä tarkennuksia.

Puutarhureilla ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin.

– Ihan reippaasti vain puutarhatöitä tekemään. Hengityssuojaimilla voisi halutessaan varmistaa, ettei tule tartuntaa.

Kun käsittelet multaa, ota huomioon ainakin nämä seikat

Vältä pöllyttämästä multaa ja kompostia. Jos multa tai komposti on kovin kuivaa, kastele sitä kastelukannulla. Kostea multa on turvallisinta käyttää.

Älä säilytä multasäkkejä kuumassa paikassa ja suorassa auringonvalossa. Legionellabakeeerit alkavat lisääntyä jo 20–40 lämpöasteessa.

Avaa multasäkki poispäin kasvoista.

Käytä hanskoja puutarhatöissä, sillä legionellat voivat aiheuttaa ihotulehduksia.

Käytä tarvittaessa hengityssuojaimia: tartunnalta suojaavat FFP-2 ja FFP-3 -tason suojaimet.

Vältä pesemästä multaisia työkaluja painepesurilla, jottei multa pääse ilmaan.

Taudin oireet

Legioonalaistauti eli legionelloosi on kuumetauti, johon yleensä liittyy keuhkokuume. Taudin aiheuttaa luonnon vesissä Suomessakin yleisenä elävä bakteeri (Legionella pneumophila).

Oireita ovat muun muassa korkea kuume, sekavuus, päänsärky, lihassäryt, kuiva yskä ja vatsakivut. Ne alkavat yleensä 2–5 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Menot