Uutiset

Mummojen lääkitys kohdalleen

Kansainvälinen taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD ilmaisi loppuviikosta huolensa suomalaisten ikärakenteen muuttumisesta. STT otsikoi aihetta käsittelevän juttunsa ”Mummomaan lääkkeet”.

Vaikka omaan mummoistumiseeni menee vielä useampi vuosikymmen, meinasi mennä aamutee väärään kurkkuun.

On totta, että Suomi eläköityy lähivuosina vauhdikkaasti. Sekin on totta, että miehet kuolevat naisia aikaisemmin – niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Tänään syntyvän tyttölapsen keskimääräinen elinikäennuste keikkuu sadan vuoden kieppeillä.

Silti puhe mummomaasta ikään kuin tautina, johon tarvitaan kipeästi tehokkaita lääkkeitä, särähtää korvaan ja pahasti.

Missä vaiheessa mummoista tuli tuottamattomia talouskasvun esteitä, joita viriilimmät ikäluokat joutuvat raahaamaan vastentahtoisesti perässään?

Nämä samat naiset tekevät edelleen paljon arvokasta työtä, jota voi niin halutessaan mitata myös rahassa. Esimerkiksi huomattavan suuri osa tuntemistani 70-80-vuotiaista naisista hoitaa kotona miehiään, joiden paikka muuten olisi laitoksissa. Aikanaan he ovat antaneet suuren panoksen omien lastenlastensa elämään.

Kun muutama vuosi sitten tuoreena äitinä juttelin puhelimessa oman isoäitini kanssa, ihmettelimme kuinka samankaltaista meidän arkirytmistämme on yhtäkkiä tullut. Yöheräilyjä, syöttämistä, pesemistä, vaippojen vaihtoa, päiväunille laittoa…

Ainoa ero täyspäiväisessä työssämme oli se, että minä nostelin noin 70 kiloa pienempää ja koko ajan omatoimisemmaksi kasvavaa vauvaa.

Ennusteiden mukaan vuonna 2020 suurimmat ikäluokat ovat 72- ja 73-vuotiaat naiset, joita kumpiakin on noin 35 000. Hekö ovat niitä pelottavia mummoja, joiden varalle tulisi nyt pikaisesti kehittää suunnitelmia?

Lyhyitä äitiyslomia lukuunottamatta suurin osa heistä on ollut koko ikänsä töissä, osa jatkaa ehkä edelleen. Monille on myös kertynyt ihan mukavasti säästöjä ja omaisuutta, jota eläkepäivillä on mahdollisuus käyttää itsensä ja muiden hyväksi.

Vaikka osa heistä tulee varmasti jossain vaiheessa työllistämään julkista sektoria, he maksavat edelleen veroa eläkkeistään ja silkkaa riihikuivaa monista palveluistaan.

Ai niin, mitä jäsenmaidensa talouden, työllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen keskittyvä OECD sitten suosittaa Suomelle lääkkeeksi mummotautiin?

Varhaiseläkejärjestelmän purkamista, julkisten palvelujen tehostamista ja työelämän joustavuuden (lue: pienipalkkaisuuden) lisäämistä.

Riemukasta kuultavaa Suomen nykyisille työssäkäyville isoäideille ja mummoiksi vasta havitteleville, eikö totta? Mutta kukapa heidän mielipiteistään piittaisi, sehän on sitä iänikuista akkojen valitusta.

Mainos