Kolumnit Uutiset

Mummot ja pikkupiltit byrokratian rattaissa

Palveluketju toimii kitkaisesti elämänkaaren molemmissa päissä ainakin, jos asiaa kysytään lammilaisilta koululaisilta tai Myllymäen ja Kaurialan vanhuksilta.

Tällä viikolla on pähkäilty lammilaisia koulukyytejä, mutta myös sitä, kuka hoitaisi ydinkeskustan länsilaidalla asuvia vanhuksia.

Kyse on samasta asiasta. Kaupunki on kilpailuttanut palvelun ja sopimus on tehty halvimman tarjouksen tehneen yrityksen kanssa.

Kotihoidossa reklamaatioihin reagoitiin kohtuunopeasti. Koulukyytien tilanne jäi lähinnä vanhempien vastuulle.

Kaurialan-Myllymäen kotihoidosta alkoi kuulua valituksia heti tuoreeltaan. Se ei ole ihme, jos pitää paikkansa tieto, että henkilöstömäärä lähes puolittui kaupungin järjestämään kotihoitoon verrattuna.

Lammin koulukyydeistä on ollut rutinaa jo pitempään. Tämänviikkoisessa yleisötilaisuudessa todettiin, että kyydit ovat olleet vanhempainiltojen kestoaihe.

Palvelujen laadusta on käytännön esimerkkejä.

Yksityinen firma jätti säännöllisesti väliin kotikäyntejä, teki eri asioita kuin piti ja työntekijöillä oli aina kauhea kiire.

Se ei sinänsä ole ihme, jos pitää paikkansa tieto, että yhdessä aamupäivässä piti hoitaa yli 20 kotikäyntiä.

Vauhti muistuttaa joulupukkia, jonka pitää yhdessä illassa vierailla miljardissa kodissa.

Lammilla tehdyssä kyselyssä nousi esiin esimerkkejä siitä, kuinka pieniäkin lapsukaisia oli jätetty väärään paikkaan ja sanottu, että lähdet sitten taapertamaan tuohon suuntaan.

Keskikaupunkilaista hämmästyttää myös se, että joidenkin pienten koululaisten kyyti todella lähtee jo klo 6.40. Järkyttävän aikaisin!

Se ei ole kuljetusfirman vika. Koulun aikataulut suunnitellaan jossain muualla.

Molemmissa tapauksissa asianosaiset, vanhusten omaiset ja lasten vanhemmat, ovat yrittäneet parhaansa mukaan vaikuttaa palvelun laatuun.

Ei silti ole tiedetty, keneen ottaa yhteyttä. Asiaa on palloteltu kaupungin ja yrityksen kesken.

Tähän pitää saada pelisäännöt. Verovaroin kustannetusta palvelusta vastaa kaupunki, vaikka sen tuottaisi yksityinen.

Hallinto ei saa olla etäällä ja kasvoton. Tiedon pitää kulkea.

Kotihoidon tökkimiseen puututtiin melko nopeasti.

Mutta myös koulun tulee olla kiinnostunut siitä, kuinka oppilaat pääsevät kouluun ja sieltä pois. Sen pitää hoitaa, että palvelu pelaa ja jos ei pelaa, vetää siitä johtopäätökset.

Lammilla selvitystyön tekivät yksityiset ihmiset, muutamat vanhemmat.

Kotihoidossa yrittäjä vaihtuu, mutta kaupunki pyrkii häivyttämään oman roolinsa tapahtumaketjussa. Ei kai se mikään häpeä ole, että epäkohtaan puututaan?