Uutiset

Munuaistautipotilaat huolestuivat hoidostaan

Munuaistautipotilas otti yhteyttä Hämeen Sanomiin ja kertoi huolestuneena, että Kanta-Hämeen keskussairaalaan ei ole jäämässä yhtään vakituista nefrologia eli munuaistauteihin erikoistunutta lääkäriä. Hänellä oli tieto, että sairaalan ainoa munuaislääkäri olisi elokuun lopulla jättämässä tehtävänsä, eikä uutta erikoislääkäriä olisi tilalle tulossa. Toimi hoidettaisiin jatkossa keikkalääkäreiden voimin.

Potilasta huoletti muun muassa se, miten omalääkärin puuttuminen vaikuttaa hoitosuhteeseen ja se, venyvätkö siirron saaneiden potilaiden kontrolliajat lääkäritilanteen vuoksi.

Kanta-Hämeen munuais- ja maksayhdistys Kamusi ei halunnut vielä tässä vaiheessa kommentoida asiaa.


Sijaisia ei ole helppo saada

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Markku Järvinen ja sisätautien ylilääkäri Kalevi Oksanen rauhoittelevat potilaita, että tilanne ei ole niin paha, mitä pelätään.

-Meiltä on munuaistautien eli nefrologian erikoislääkäri jäämässä kahden kuukauden virkavapaalle, ja siksi ajaksi on sijainen saatu. Tilanne on hallinnassa, Järvinen toppuuttelee.

-Munuaislääkärien sijaisia ei ole helppo saada, mutta nefrologitonta aikaa ei meille Luojan kiitos tullut, vaikka pari viikkoa sitten näytti aika pahalta, Oksanen toteaa.

Haastava tilanne juontaa juurensa siihen, että kahdesta munuaislääkärin virasta on tästä kesästä lähtien ollut täytettynä vain yksi, kun osaston ylilääkäri siirtyi vastaavaan virkaan kotikunnalleen.


Yhdelle lääkärille kova työpaine

Ylilääkärin sijaisena on nyt toiminut osastonlääkäri, ja munuaislääkärin puute taas on yritetty korvata kahden erikoistuvan lääkärin avulla.

Kesän ajan munuaistautien poliklinikalla ollut nefrologi onkin ollut aikamoisen työpaineen alla. Sairaalasta myönnetään, että hänellä riittää hommia käsissään. Hämeenlinnan munuaispotilaiden määrä on sen rajoilla, että yksi lääkäri pystyy heidät hoitamaan.

Nyt sairaalan vakituisen nefrologin jäädessä virkavapaalla on Kanta-Hämeeseen tulossa lainaksi lääkäreitä Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta. Yksi heistä sijaistaa kokonaisen kuukauden, toinen kuukausi hoidetaan viikon mittaisissa pätkissä. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic