fbpx
Uutiset

Muotoilun avulla lisää kilpailukykyä

Professori Lauri Repokari kehottaa hämäläisyrityksiä luopumaan suomalaisesta tiukasta prosessikulttuurista ja hakemaan menestyksen eväitä monikulttuurisesta tuotekehityksestä.

-Kun yritys tähtää ulkomaan markkinoille, sinne on lähdettävä heti eikä jäädä kotiin hautomaan maailman parasta tuotetta, jota ei ehkä koskaan tule. Kansainvälisestä tuotekehityksestä saattaa jossain vaiheessa syntyä suomalainen menestystarina.

-Monikulttuurisuutta ei ole aina helppo toteuttaa, mutta ongelmat useimmiten väistyvät, kun ne kerran on ratkaistu.

Muun muassa tällaisia neuvoja Repokari tarjosi 13 kantahämäläisyrityksen edustajille Hämeenlinnassa keskiviikkona. Hän oli yksi luennoitsijoista tilaisuudessa, jonka teemana oli rohkaista yrityksiä hyödyntämään muotoilua tuotekehityksessään.

Repokari on tuotekehityksen huippuasiantuntija. Hän on toiminut professorina Stanfordin ja Kioton teknisessä yliopistossa, tutkimuspäällikkönä Aalto-yliopistossa sekä Innohub Oy:n toimitusjohtajana. Hän on julkaissut yli 30 kansainvälistä tarkastettua julkaisua ja on parhaillaan vastuussa yli 15 tutkimushankkeesta sekä yli 30 teollisuuden tutkimus- ja kehityshankkeesta.

Repokari palaa kesäkuussa Stanfordiin, jossa menossa 22 mittavaa tuotekehitysprojektia. Näissä suomalaiset ovat vahvasti mukana.


Yhteistyö jatkuu

Repokari uskoo, että tuotekehityksen ja muotoilun asiantuntijoiden sanoma meni läpi Hämeenlinnan tapaamisessa.

-Tämä oli hyvä alku. Yhteistyö kantahämäläisten yritysten kanssa varmasti jatkuu.

Myöhemmin yrityksille järjestetään räätälöityjä muotoilupäiviä, joissa huippumuotoilijat yhdessä yrityksen edustajien kanssa suunnittelevat, miten muotoilulla voidaan edistää yrityksen menestymistä.

Hämeenlinnan tilaisuuden järjestivät Suomen Muotoilusäätiö ja Hämeen Liitto. Vastaavat tilaisuudet järjestetään Forssassa syyskuussa ja Riihimäellä lokakuussa. Muotoilusäätiö vastaa näiden tilaisuuksien kustannuksista ja hankkii niihin sopivat huippuasiantuntijat.

-Tämän muotoilusäätiön tarjoaman huikean mahdollisuuden ohella meidän pitää osata kytkeä oikealla tavalla tähän toimintaan maakunnassa jo toimiva muotoiluasiantuntemus, kuten Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelma ja Muotoilutori sekä muotoiluun erikoistunut läänintaiteilija Paula Susitaival, sanoo maakuntajohtaja Juhani Honka. (HäSa)

Menot