Uutiset

Muovi on jätteiden murheenkryyni

Janakkalalaista Mirja Järvistä harmittaa. Järvinen kierrättää kaiken mahdollisen kertyvän jätteen, ja kierrättäisi mielellään myös muovit, mutta se ei niin vain onnistukaan – Hämeenlinnan seudulla kun muovijätettä ei kerätä erikseen.

– Kaikki on nykyisin kääritty muoviin, joten enimmäkseen kertyvä muovi on pakkausjätettä. Eihän sitä muuta sekajätettä kotona kovin paljon synnykään kuin muovia, Järvinen sanoo.

Kotitalouksien muovijätteen kierrättämiseen sisältyy erinäisiä kompastuskiviä, minkä takia se ei ole kovin yleistä.

Johtava asiantuntija Risto Saarinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että kotitalouksien muovijätteen kierrättäminen uusiokäyttöön olisi vähintäänkin työlästä, jopa mahdotonta.

Muovilaatuja on tuhansia erilaisia, ja jos muovi aiotaan kierrättää materiaalina, eivät eri laadut saisi sekoittua keskenään. Tämän lisäksi kierrätettävän muovijätteen pitäisi olla puhdasta.

– Itse olen sitä mieltä, että kotitalouksien muovin kerääminen materiaalin kierrättämiseksi ei ole sellainen asia, jota kannattaisi laittaa tavoitteeksi, kun taas niiden hyödyntäminen energiana olisi erittäin kannattavaa, Saarinen näkee.

Näin tapahtuu jo Hämeenlinnan seudulla, jossa kotitalouksien muovijäte poltetaan muun yhdyskuntajätteen mukana Ekokemin jätevoimalassa Riihimäellä. (HäSa)

Lue aiheesta lisää maanantain Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic