Uutiset

Murhasyyte vuosikymmenten takaa

Espoon kihlakunnansyyttäjät julkistivat keskiviikkona syytepäätöksen Suomen rikoshistorian kenties kummallisimmassa henkirikoksessa.

Bodomjärven surmista tuli hiljattain kuluneeksi 45 vuotta, mutta vasta nyt jutun monivaiheinen tutkinta ja syyteharkinta tuottivat tulosta, joka voi johtaa kansakuntaa kuohuttaneen salaisuuden ratkeamiseen.

Nils Gustafsson saa syytteet kolmesta murhasta. Hän on aikaisemminkin ollut epäilty ja todennäköisin syin vangittu, joten syytepäätös ei ollut yllätys.

Oikeudenkäynti alkaa Espoon käräjäoikeudessa kesälomien päätyttyä. Sen lopputulosta on mahdoton ennakoida, vaikka näyttö onkin ilmeisen vahva. Sen riittävyyden arviointi kuuluu kuitenkin käräjäoikeuden ja todennäköisesti myös ylempien oikeusasteiden harkintaan.

Bodomjärven syyskesän oikeudenkäyntiä seurannee hillitön julkisuus. Kiinnostuksen on ennakoitu olevan ”valtavaa”, mikä antaa odottaa myös ylilyöntejä.

Viime ajat Gustafsson on odottanut syytepäätöstä vapaalla jalalla. On syytä muistaa, ettei hänen oikeusturvansa ei ole kadonnut minnekään.

Nils Gustafsson on toistuvasti kiistänyt syyllisyytensä. Juttuun jää väistämättä selvittämättömiä asioita, vaikka päätepiste vihdoin saavutettaisiinkin.

Jutun uusin vaihe alkoi kaksi vuotta sitten, kun keskusrikospoliisi aloitti tutkinnan kokonaan alusta.

Aika oli vähällä tehdä tehtävänsä.

Tapahtumat Bodomjärven rannalla kesäkuussa vuonna 1960 olivat jo jäämässä lopullisesti selvittämättä.

Poliisitutkinnassa tehtiin alkumetreiltä asti virheitä, jotka veivät harhapoluille. Laiminlyönnit jäävät kuitenkin omaan arvoonsa.

Vasta nyt voidaan sanoa sekin, ettei laajasta julkisuudesta ollut hyötyä jutun selvittämisessä. Murhaajaa haettiin mitä kummallisimmista paikoista. Mielikuvitus siivitti murhamysteeriin liittyviä tarinoita, jotka ruokkivat huhumyllyä.

Aluksi oli ilmeisen ratkaisevaa, että Gustafssonia pidettiin yleisesti yhtenä tappajan armoille joutuneista uhreista. Hän oli neljän nuoren telttaseurueesta ainoa hengissä selvinnyt. Hänen kerrottiin saaneen vakaviakin vammoja kamppailussa oletetun murhaajan kanssa.

Vasta hämmästyttävän myöhään Nils Gustafssonin vammat todettiin lieviksi. Myös se oli yllättävää, että poliisi löysi kuultavakseen myös kokonaan uusia todistajia.

Syytepäätös on työvoitto keskusrikospoliisille, joka sai esitutkintansa valmiiksi pääsiäisen alla. Tammikuussa valmistuivat ratkaisevat DNA-analyysit syytepäätöksen perusteiksi. Ilmeisesti ne vahvistivat, ettei uhreista löytynyt jälkiä telttaseurueen ulkopuolisesta viidennestä henkilöstä.

Näytteet yli 40 vuoden takaa kelpasivat yhä analysoitavaksi, mikä armahtaa osittain myös murhan aikaisempia tutkijoita. Heidän menetelmänsä ja mahdollisuutensa eivät olleet nykyisten veroiset.

Uuden tutkimustekniikan ansiosta voidaan jo käytännössäkin sanoa: murha ei vanhene koskaan.

Päivän lehti

8.8.2020