Uutiset

Museoiden yhdistyminen etenee, vaikka rahoitus on yhä auki

Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoiden yhdistyminen yhdeksi maan suurimmista ja monipuolisimmista sotahistoriaa käsittelevistä museoista alkaa helmikuussa.

Tuolloin Linnankasarmilla toimivan Tykistömuseon tiloihin aletaan rahdata ensimmäisiä esineitä Miehikkälän Pioneerimuseon kokoelmista. Saman katon alle ja osaksi museota liitetään myös Riihimäen Viestimuseo. Kolmen museon yhdistyminen jatkuu pitkälle vuoden 2013 puolelle.

Rahoituksesta päättävä Pääesikunnan suunnitteluosasto on luvannut perustettavalle museolle 200 000 euron rakennerahan, mutta virallinen päätös rahoituksesta on viipynyt.

Suunnitelmat uuden perusnäyttelyn ulkoasusta ja asettelusta ovat pitkällä, mutta Tykistömuseon sekä perustettavan museon johtajan Mikko Keron mukaan itse näyttelyn rakentamisessa tullaan etenemään rauhallisesti.

-Vuosi on museon rakentamisessa lyhyt aika, mutta täytyy vain olla kylmäverinen ja odottaa, että rahoitusasia ratkaistaan puolustusvoimissa.

Suunnittelutyössä alkuperäinen ajatus aselajien erillisistä näyttelyistä on muuttunut suureksi, kolmeen kerrokseen rakentuvaksi yhteisnäyttelyksi.

-Eri aselajit toimivat yhteistyössä myös tositilanteessa, ja kuinka paljon parempi näyttelystä tuleekaan, kun jokainen aselaji pääsee esille kolmeen kerrokseen.

Keron mukaan kaikkien museoiden esineistöä on pakko karsia yhdistämisen yhteydessä.

Uuden perusnäyttelyn rakentaminen sulkee kerroksen kerrallaan Tykistömuseosta. Valmistuessaan museossa on noin 5000 neliötä näyttelytilaa sisätiloissa ja 14 000 neliötä ulkona.

Kate tykeille ja pioneerikalustolle

Osana museoiden yhdistymistä Linnankasarmille suunnitellaan noin 700 neliömetrin katosta tykeille ja Pioneerimuseosta saatavalle raskaalle kalustolle.

Katteen rahoituksesta ei ole vielä varmuutta, mutta rakentamisen suhteen museo on pakon edessä.

-Meillä on jo nyt tykkipihalla osa kalustosta ulkona, vaikka Sotamuseon mukaan tavaraa ei saa niin sijoittaa. Pioneerimuseon kalustosta mitään ei saa jättää taivasalle, Kero kertoo.

Museo toivoo löytävänsä paikallisista yrityksistä lahjoittajia rahoittamaan katosta tai lahjoittamaan rakennusmateriaaleja.

-Olemme käyneet Rautaruukin kanssa neuvotteluita, mutta nämä ovat vielä keskeneräisiä asioita.

Kesällä ilmaista olympiahuumaa

Ensi kesänä Tykistömuseon Pohjola-saliin nousee 60 vuoden takaista olympiahuumaa esittelevä ilmaisnäyttely.

Kesä-elokuussa avoinna oleva Hellan tuli Hämeenlinnassa -erikoisnäyttely esittelee viisiottelun lajeja filmillä ja kuvissa.

-Olympialaisnäyttely sopii tänne erinomaisesti, olihan kilpailutoimisto Linnankasarmilla, Kero kertoo. (HäSa)