Uutiset

Museoviraston kenttätöitä kesällä vielä Luopioisissa ja Riihimäellä

Museovirasto tekee tänä kesänä arkeologisia kenttätöitä 40 paikkakunnalla. Kenttätöiden määrä on selvästi edellistä vuotta pienempi. Kenttätutkimuksiin käytetään yhteensä noin 660 000 euroa.

Luopioisissa Puutikkalan Isosaaressa tehdään elo-syyskuun vaihteessa kivikautisen asuinpaikan kaivauksia.

Tutkimuksissa aiotaan selvittää Isosaaressa sijaitsevan kampakeraamisen asuinpaikan laajuutta, koska paikalle suunnitellaan loma-asuntoa ja sinne johtavaa tietä.

Riihimäellä tehdään suokohteen koekaivauksia 8.-13. elokuuta. Tarkoitus on selvittää, onko Silmäkenevan saarella olevassa suossa ihmisen työstämiä puuesineitä tai -rakennelmia, koska paikalle ollaan rakentamassa maakaasuputkea.

Kalvolan Kutilassa on tehty rautakautisen muinaisjäännöksen koekaivaus jo toukokuussa. Muinasjäännöksen rajoja selvitettiin, koska sen läheisyyteen on suunniteltu tietä.

Lammilla ja Ypäjällä arkeologian osaston tutkijoita ovat toukokuussa työllistäneet julkiset maankäyttöhankkeet.

Lammin Ormajärven osayleiskaava-alueella inventointiin esihistoriallisen ja historiallisen ajan kohteita.

Lammin Gammelgårdin alueelta on aiemmin inventoitu kolme kiinteää muinaisjäännöstä: Honkaliinin rautakautinen kalmisto ja uhrilähde sekä miekanhiontakivi. Lisäksi on löydetty rautakautisia ja kivikautisia irtaimia muinaisesineitä Vanhankartanon ja Porkkalan kylän alueilta.

Luopioisissa tehtiin toukokuussa inventointi, jonka aikana tarkastettiin kunnan alueella olevat aiemmin tunnetut muinaisjäännökset ja löytöpaikat. Lisäksi etsittiin uusia muinaisjäännöksiä.

Luopioisista tunnetaan yli kaksikymmentä kivikautista asuinpaikkaa ja useita kymmeniä kivikautisia löytöpaikkoja. Erikoisin muinaisjäännös on Salminkallion kalliomaalaus, joka on ajoitettu kivi ja pronssikaudelle.

Mainos