fbpx
Uutiset

Museoviraston väki elää epätietoisuudessa

Irtisanomisuhka, lomauttamiset ja virkasuhteiden osa-aikaistamiset koskevat koko henkilökuntaa ja Hämeenlinnassa tämä saattaisi pahimmillaan merkitä jopa Hämeen linnan kiinni pitämistä. Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet kuitenkin toppuuttelee: Hämeen linnalla on erityisasema.

Museoviraston yhteistoimintaneuvottelut uhkaavat viedä lähes neljänneksen viraston työpaikoista. Maanantaina alkaneet yt-neuvottelut johtuvat hallituksen ensi vuoden budjettiesityksestä, jossa viraston toimintamenoista ollaan leikkaamassa kolme miljoonaa euroa.

Irtisanomisuhka, lomauttamiset ja virkasuhteiden osa-aikaistamiset koskevat koko henkilökuntaa. Museoita uhkaa sulkeminen, toimintayksiköitä lakkauttaminen ja kiinteistöjä myyminen.

Hämeenlinnassa tämä saattaisi pahimmillaan merkitä Hämeen linnan kiinni pitämistä tai lopullisesti sulkemista sekä Museoviraston aluetoimiston lakkauttamista.

Tällä hetkellä on tosin mahdoton sanoa, missä leikkaukset iskevät kipeimmin. Päätöksiä asiasta odotetaan yt-neuvottelujen päätyttyä ja eduskunnan hyväksyttyä ensi vuoden talousarvion tammikuun puolen välin paikkeilla.

– Hämeenlinnan toiminnot ovat uhattuina siinä missä kaikki muutkin, sanoo Museoviraston johtava lakimies Carolina Ansinn.
Hänen mukaansa edes Hämeen linna ei ole turvassa, vaikka se on “lypsävä lehmä”, eli tuo Museovirastolle rahaa.

– Kokonaisuus ratkaisee. Pitää tarkkaan laskea bruttotulot ja -menot. Pienten museoiden sulkemisella ei voi saavuttaa kuin pieniä säästöjä.

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet kuitenkin toppuuttelee, vaikka linna on periaatteessa samalla viivalla muiden kohteiden kanssa.

– Rehellisesti sanottuna Hämeen linnalla on erityisasema. Se tuottaa meille hyvin tuloja. Suuret kohteet ovat niin tärkeitä, ettei niitä kannata sulkea.

– Näyttely-, ja tapahtumatoimintaan on kyllä odotettavissa supistuksia, Kostet ennakoi.

Jopa 60 voi joutua lähtemään
Museovirastolla on 260 työntekijää. Jos kolmen miljoonan leikkaus toteutuu täysimääräisenä, merkitsee se 60 henkilötyövuoden vähennystä.

Ansinnin mukaan vähennykset voidaan tehdä joko yksiköitä lakkauttamalla tai “juustohöyläperiaatteella” nipistämällä toiminnoista tasaisesti. Näitä päätöksiä ei ole vielä tehty.

Virastossa elätellään vielä toiveita, ettei eduskunta hyväksyisi hallituksen talousarvioesitystä sellaisenaan.

– Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on tehnyt talousarvioesityksen 1,5 miljoonasta eurosta. Jos se toteutuisi, puolittuisi myös meidän henkilöstövähennystarpeemme, Ansinn sanoo.

Tosin, vaikka esityksen tekijä on hallituspuolueen kansanedustaja, on tällaisilla esityksillä harvoin tapana mennä läpi.

Museoviraston Hämeenlinnan aluetoimisto työllistää neljä ihmistä ja Hämeen linnalla viraston väkeä on viisi henkeä. (HäSa)

Menot