Uutiset

Musiikki ui radiodokumenttiin

Radioateljeetrio improvisoi Suistolla liveäänityksessä.
Suiston kuunteluklubilla äänitetään keskiviikkona livemusiikkia Radioateljeen ohjelmaan Kommunisti – sorron yöstä. Musiikista vastaavat muusikot Tapani Rinne, Tuomas Norvio ja Harri Huhtamäki. Myös ohjelman ohjaaja ja käsikirjoittaja Matti Ripatti on paikalla.

– Yleensä tämänkaltaisissa dokumenteissa äänimaisema tuppaa olemaan aika kuvittava, mikä on kuuntelijoiden kannalta vähän tylsääkin. Nyt kokeillaan ihan uudentyyppistä tapaa tehdä musiikkia, sanoo ohjelman tuottaja Harri Huhtamäki.

Ohjelman päähenkilöinä on kaksi naista, jotka ovat syntyneet 1930-luvulla Hämeenlinnan naisvankilassa poliittisen vangin lapsena.

He kertovat, minkälaista oli olla kommunistin lapsi 1930-, 1940- ja 1950-luvuilla ja miltä tuntui, kun kommunismi romahti 1990-luvulla.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Matti Ripatti on haastatellut muistelijoita etukäteen ja koostanut haastatteluista ääninauhan. Illan muusikot saavat nauhat käsiinsä hetkeä ennen illan musiikkiäänityksen alkua.

– Tuomas (Norvio) pyörittää haastattelunauhoja samaan aikaan kun bändi soittaa, Huhtamäki selvittää.

Improvisaation lähtökohtana on työväenlaulu Kansainvälinen. Huhtamäki arvelee, ettei kuulija kuitenkaan edes tunnista kappaletta improvisaatiokatkelmien joukosta.

– Tarkoitus on tehdä äänimaisemaa, ei niinkään tunnistettavia melodioita tai rytmiä, hän sanoo.

Miksi radiodokumentin äänitys sitten tuodaan Kuunteluklubille, miksi sitä ei tehdä studiossa?

Harri Huhtamäen mielestä bändillä pysyy yleisön edessä positiivinen jännite yllä. Studiossa äänitys olisi helppoa keskeyttää ja korjailla jälkeenpäin. Nyt sitä ei haluta.

Keväällä ?Vanaja-saliin
Musiikki hiipi Radioateljeen kuunteluklubeihin melko tarkalleen vuosi sitten. Tapani Rinne (bassoklarinetti), Tuomas Norvio (elektroniikka) ja Harri Huhtamäki (kitara) alkoivat esittää klubi-iltojen päätteeksi ”musiikillisia versioita” illan ohjelmasta.

Näistä musiikillisista versioista kehkeytyi ajatus tämäniltaisesta liveohjelman äänittämisestä Verkatehtaan Suisto-klubilla.

Lisäksi klubi-illat poikivat kutsun Verkatehtaan residenssitaiteilijaksi. Radioateljeetrio esittää Vanaja-salissa 13.4. ohjelmansa Mieli – Ääni – Maisema. Siinä he kokeilevat äänimaisemamusiikin tekemistä monikanavajärjestelmällä.

– Meillä on käytössä omat soitinleikkikalumme sekä Vanaja-salin koko tekniikka henkilökuntineen, Huhtamäki sanoo.

Alustavasti ohjelma jakautuu viiteen osaan, joista yksi perustuu lauluäänien ja huilujen dialogiin. Toisessa seikkaillaan Appalakkien arkaaisten vuoristomelodioiden maailmassa.

Konsertin keskellä kuullaan jakso Hallin Jannen seikkailuista Hämeen linnassa. Trio voitti viime vuonna Prix Italia -palkinnon Hallin Janne-tarinaan perustuvalla radio-ohjelmallaan Hänen täytyy olla erilainen.

Konserttikokonaisuuden Tekstimetsä-osassa lavalla vierailevat runoilijat Vilja-Tuulia Huotarinen, Kai Nieminen ja Ville Hytönen. (HäSa)

YLE:n Radioateljeen ohjelman nauhoitus on Verkatehtaan Suisto-klubilla keskiviikkona 8.2. kello 18.30

Mainos