Uutiset

Musiikkia vain omalla vastuulla

Hauhon kunnan tekemä päätös Sibelius-opiston oppilailta perittävistä kuntaosuuksista hätkähdytti. Tiesimme jo toki etukäteen, että monet kunnat perivät omavastuun nimellä kuntaosuuksia takaisin vanhemmilta, mutta Hauhon päätöksen sisältö ja perustelut osoittivat sellaista kylmäkiskoisuutta ja tietämättömyyttä pitkäjänteistä soittoharrastusta kohtaan, jota on pakko julkisesti kommentoida.

Erityisesti päätös siitä, että kolmannen opiskeluvuoden jälkeen kuntaosuus siirretään 100-prosenttisesti vanhempien maksettavaksi, on kestämätön. Tällaisilla päätöksillä musiikinopiskelusta tehdään syrjäseuduilla lompakon paksuudesta riippuva asia.

Jos on pakko leikata, niin reilumpaa soitonopiskelijaa kohtaan olisi pudottaa oppilaspaikkamäärä sille tasolle, jonka osuuden kunta ainakin 90 prosenttia kykenisi ja olisi halukas maksamaan. Näin ei jouduttaisi katkaisemaan siipiä linnunpoikaselta, joka juuri on oppinut lentämään.

Tutkintoon tähtäävä musiikinopiskelu Sibelius-opistossa on pitkäjänteistä työskentelyä, johon koko perhe panostaa paljon aikaa ja rahaa. Syrjäseuduilta Hämeenlinnaan kuljettaessa niitä menee vielä enemmän kuin Hämeenlinnassa asuvilta. 500-1000 euron lisämaksu vuodessa toisella paikkakunnalla asuvaan opiskelijatoveriin verrattuna ei ole oikeudenmukaista.

Näin seutukuntakeskusteluiden aikaan tällaiset räikeät eriarvoisuusasemat opiskelun aiheuttamissa kustannuksissa pitää ottaa vakavasti huomioon.

Sirpa ja Anssi Taulu

Päivän lehti

7.7.2020