fbpx
Uutiset

Musiikkiluokkien kohtalo on hämärän peitossa

“Aika adventin on, aika odotuksen”, laulavat Hämeenlinnan normaalikoulun pienet musiikkiluokkalaiset tomerasti ja tosissaan.

Nyt kolmannella luokalla olevat oppilaat ovat kenties viimeiset musiikkiluokan käyneet alakoululaiset Hämeenlinnassa.

Kun Normaalikoulu siirtyy ensi syksynä Tampereelle, nykyiset musiikki-, kuvataide- ja kielipainotteiset ryhmät saavat jatkaa alakoulutaipaleensa loppuun asti. Jatkosta ei ole tietoa.

-Normaalikoulun musiikkiluokilla on nyt 39. vuosi menossa. Olisi harmi, jos toiminta katkeaisi Tampereelle muuttoon, musiikkipainotteisen 3b-luokan opettaja Tuomo Kunnas sanoo.


“Taidekasvatusta ?tarvitaan”

Normaalikoulun vanhempainyhdistys on koko syksyn osallistunut uuden alakoulun perustamiseen liittyviin neuvotteluihin. Puheenjohtaja Anu Tiilikaisen mukaan vanhempien toive on, että painotetut opetusryhmät säilyisivät kokonaan eikä vain siirtymävaiheen ajan.

-Hämeenlinna markkinoi itseään kulttuurikaupunkina. Sen pitäisi näkyä myös perusopetuksessa. Ei taidekasvatus voi olla pelkästään kolmannen sektorin ja vapaa-ajan asia, hän sanoo.

Opetustoimen tilaajapäällikkö Antti Karrimaa on samaa mieltä.

-Kyllä painotuksia tarvitaan. Onhan (musiikki- ja kuvataideluokkien lisäksi) esimerkiksi Nummen koulussa ollut englanninkielistä koulutusta, hän sanoo.

Käytännön järjestelyt ovat kuitenkin vielä pahasti kesken. Niistä pitää Karrimaan mukaan keskustella vielä “tuotantopuolen” eli rehtorien ja opetuspalveluiden johtajien kanssa.

Karrimaa ei pysty esimerkiksi vastaamaan, otetaanko Normaalikoulun tilalle perustettavaan uuteen kouluun 1. luokalle uusi musiikkiluokka ensi syksynä. Jos normaalia aikataulua noudatettaisiin, pääsykokeet pitäisi järjestää tammikuussa.


Tunteja lainataan?muista taideaineista

Onko erityispainotuksien tuominen kouluun raha- vai tahtokysymys?

Luokanopettaja Tuomo Kunnas korostaa, ettei musiikki- tai kuvataideluokkien toiminta maksa kaupungille sen enempää kuin minkä tahansa muunkaan luokan ylläpito. Tunteja on otettu muista taito- ja taideaineista tai opetusta on liitetty muihin oppiaineisiin.

-Tämä ei maksa mitään. Miksi kaupungin pitäisi päästä näistä eroon, hän kysyy.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa muistuttaa, että erityispainotusten järjestäminen onnistuu vain riittävän suurissa kouluissa. Normaalikoulun tilalle perustettavasta uudesta alakoulusta on tulossa sellainen.

-Yksisarjaisessa koulussa painotukset eivät ole mahdollisia, mutta Normaalikoulu, Nummi ja ehkä Tuomelakin ovat riittävän isoja.


Ilman musiikkia ?olisi puisevaa

Mihin musiikki-, kuvataide- ja kielipainotteisia luokkia oikein tarvitaan? Esimerkiksi Normaalikoulun musiikkiluokkalaisista suuri osa käy myös Sibelius-opistossa, joten he ovat muutenkin musiikin suurkuluttajia.

Tuomo Kunnaksen mielestä opetus ei ole päällekkäistä.

-Sibelius-opistossa on paljon soitonopiskelua yksinään. Koulussa painotetaan laulua. Ilman musiikkiluokkaa moni lapsi jäisi paitsi sitä yhteisöllisyyden kokemusta, hän sanoo.

Anu Tiilikainen muistuttaa, että peruskoulun uudessa opetussuunnitelmassakin painotetaan taide- ja taitoaineita. Sen pitäisi näkyä koulun arjessa.

-Koulunkäynti on iso osa lapsen arkea. Perusopetuksen taidekasvatus tukee esimerkiksi Arxin ja Sibelius-opiston työtä, hän sanoo.

Parhaat asiantuntijat istuvat musiikkiluokan pulpeteissa. He tietävät, mihin musiikkiluokkia tarvitaan.

-Jos ei musaluokkia olisi, koulussa olisi paljon puisevampaa. Ja juhlissa olisi paljon vähemmän ohjelmaa, sanovat 6b-luokan oppilaat Petra Kokko, Eemeli Tikkanen, Iiris Jalava ja Lauri Koivunen. (HäSa)

Menot