Uutiset

Mustanpuhuvaa glamrockia voodoo-maustein

Helsinkiläisravintolassa The 69 Eyesin jäsenistä ei voi erehtyä: mustat hiuspörröt, nahkatakit ja aurinkolasit loistavat kauas. Sama pätee myös bändin uusiin biiseihin -niissä on tuttu tumma soundi.

Toisaalta uunituore Devils-levy, bändin seitsemäs pitkäsoitto, kunnioittaa myös bändin glamrock-menneisyyttä.

– Nyt kun oppirahat on jo moneen kertaan maksettu, annetaan palaa aivan täydeltä laidalta. Mukana on niin glamrockia kuin goottirockiakin sekä perihelsinkiläistä melodiarockia, kuvailee laulaja Jyrki69 levyn sisältöä.

Edelliseen pitkäsoittoon haluttiin kuitenkin tehdä eroa.

– Lähdettiin tekemään aika minimaalista levyä, koska edellinen levy oli 80-luvun syntsarokkifanitus. Yhtäkkiä huomattiin kuitenkin, että levylle tulikin gregoriaanista kuoroa ja jousiorkesteria, Jyrki kertoo.

– Sävellykset alkoivat paisua niin isoiksi, että ne alkoivat vaatia viuluja. Jouset antaa mun mielestäni lisää särmää ja rouheutta, ne tuovat lisää nyrkkiä naamaan, kertoo puolestaan rumpali Jussi69.

Ennen levyä bändi teki tilinpäätöstä aikaisemmasta urasta muun muassa kokoelmalevyn muodossa. Lisäksi oman mausteensa toi levy-yhtiön muutos suurempaan, monikansalliseen Emiin. Devils julkaistaankin jouluun mennessä myös Skandinaviassa, Keski-Euroopassa ja Japanissa. Poikia odottaa Suomen-kiertueen jälkeen myös Keski-Euroopan-turnee.

Jo tähän mennessä vastaanotto on ollut huikea. Lost Boys on ollut bändin kaikkien aikojen soitetuin biisi; itse albumi singahti julkaisemisviikollaan Suomen listan ykköseksi.

Lisäjulkisuutta tuo video, jonka pörröpäät kävivät kuvaamassa Tukholmassa Baranga Brothers Teamin kanssa, saman poppoon, joka on vastuussa The Rasmuksen suosituimmista videoista. Samalla musiikkikanava MTV oli kuvaamassa dokumenttia videon kuvauksista.

Paluu lähtöruutuun

Jyrkin mukaan uudella levyllä on ikuisia arvoja: 1950-luvun rokkia, kauhuelokuvia, sarjakuvia. Jo levyn nimi Devils viittaa Daredevils-sarjakuviin, Jimmy-biisi puolestaan 50-luvun leffatähteen James Deaniin. Only You Can Save Me -päätösraidalla Jyrki onnistuu kuulostamaan Elvikseltä.

– Nämä olivat kaikki tosi tärkeitä silloin kun aloitettiin bändiä, ja yhtäkkiä ne kaikki oli taas pinnalla. Ihan niin kuin olisi avannut vanhan levylaatikon. Tämähän on ihan törkeen siisti juttu!

Jyrkin mukaan vanha kunnon kauhurokki, kuten Misfits, sekä aurinkolasiensa takaa rymistelevä Ramones tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin ikinä. Lisäksi Hollywood-glamrock elää uutta tuloaan.

– Meitä on uudestaan ruvettu tituleeraamaan tummanpuhuvaksi glamrockiksi, eikä se kuulosta yhtään hullummalta. Me ollaan palattu siihen sarjisrokkilähtöruutuun mistä on lähdettykin, mutta rutkasti kokeneempana, Jyrki analysoi.

Voodoo-jamit Helsingissä

Levyn tekovaiheessa Jyrki sai apurahan suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskukseen Villa Karoon Beniniin. Hän kertoo löytäneensä Afrikasta yllättävällä tavalla uusia aineksia biiseihin. Länsi-Afrikan musiikki täytti Jyrkin, ja lopputuloksena oli, että levyllä vierailee beniniläis-togolainen rumpuryhmä. Hevioso-biisin nimikin tarkoittaa voodoo-uskonnon ukkosenjumalaa.

Pojat kertovat yhteistyön olleen äärimmäisen antoisaa.

– Meillä ei ollut kaikilla edes yhteistä kieltä, joten aluksi oli hankalaa, mutta sitten kun lähdettiin jammaamaan, soitettiin non-stoppina tuntitolkulla. Sen jälkeen oltiinkin jo samaa perhettä, halailtiin ja huudettiin ihan täysillä, kun oli niin hauskaa, Jussi kuvailee.

– Siinä musiikki todella yhdisti. Oli upeaa, kun oli kaksi aivan erilaista elementtiä yhdistyi: kun rytmi rupeaa elämään ja toimii ihan täysin, Jyrki innostuu.

– Aika pieneksi pojaksi tunsi itsensä tuommosten kundien kanssa, jotka elää siitä rytmistänsä, Jussi nöyristelee.

STT

Päivän lehti

30.3.2020