fbpx
Uutiset

Mustien poliisiprotesti heiluttaa presidentinvaalien kampanjaa Yhdysvalloissa – Biden kävi puhumassa mielenosoittajille

Varapresidentti Joe Biden kehotti protestoijia pidättäytymään väkivallasta. Biden esiintyy maski kasvoillaan ja erottautuu näinkin vastaehdokkaastaan presidentti Trumpista.
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden erottuu presidentti Donald Trumpista sillä, että hän rakentaa selvästi kannatustaan mustien äänestäjien varaan. Biden vieraili sunnuntaina Delawaressa mustien poliisprotestoijien luona. Kuva: epa08395910
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden erottuu presidentti Donald Trumpista sillä, että hän rakentaa selvästi kannatustaan mustien äänestäjien varaan. Biden vieraili sunnuntaina Delawaressa mustien poliisprotestoijien luona. Kuva: epa08395910

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden tukee julkisesti protestoijia, jotka vaativat poliisien väkivallan ja mustiin kohdistuvan syrjinnän lopettamista.

Viime viikot koronaeristyksissä kotonaan pysytellyt Biden vieraili sunnuntaina yhden protestin tapahtumapaikalla Delawaren osavaltiossa. Hän kehotti protestoijia pidättäytymään väkivallasta.

Biden näyttäytyi Delawaren kotinsa ulkopuolella vasta toista kertaa sen jälkeen, kun koronapandemia iski maaliskuussa. Ikänsä puolesta Biden, 77, ja presidentti Donald Trump, 73, kuuluvat riskiryhmään, ja demokraattien presidentinvaalikampanja on muutettu toistaiseksi virtuaaliseen muotoon.

Republikaanien ehdokkaana valtaan noussut Trump sen sijaan on jatkanut virkatehtäviensä hoitoa ja kieltäytynyt esimerkiksi käyttämästä maskia.

Biden piti maskia kasvoillaan tavatessaan mustien oikeuksia ajavia protestoijia.

Biden kävi Delawaren talouskeskuksessa Wilmingtonissa alueella, jolla mielenosoittajat ilmaisivat kiukkuaan 46-vuotiaan mustan miehen kuolemaan johtaneesta poliisin väkivaltaisuudesta. Tapaus nousi kuuluisuuteen, kun sivussa seisoja kuvasi järkyttävän videon tapahtuneesta. George Floydin nähdään haukkovan henkeään samalla, kun valkoihoinen Minneapolisin poliisi pitää polveaan tämän kaulalla yhdeksän minuutin ajan.

Kuolemaan johtanut tilanne tapahtui 25. toukokuuta. Virastaan erotettu poliisi Derek Chauvin, 44, pidätettiin perjantaina. Häntä syytetään kuolemantuottamuksesta eli Minnesotan lakien mukaan “kolmannen asteen murhasta”.

Mustille Biden selvästi Trumpia suositumpi

Bidenin kampanja julkaisi Instagramissa kuvia Bidenista puhumassa afroamerikkalaisille asukkaille ja tarkastamassa rakennuksia, joiden seiniä oli vahvistettu turvarakennelmin vahinkojen ehkäisemiseksi. Joitain tunteja myöhemmin Biden julkaisi lausunnon, jonka mukaan “kansakuntamme tuntee kipua, mutta emme saa antaa tämän kivun tuhota meitä”.

– Protestointi moista väkivaltaa vastaan on oikein ja tarpeellista. Mutta asuinalueiden polttaminen ja tarpeeton tuhoaminen eivät ole, Biden sanoi.

Biden on presidentti Trumpin vastaehdokas 3. marraskuuta pidettävissä presidentinvaaleissa. Trumpin kampanjapäällikkö Brad Parscale sanoi viikonloppuna, että Bidenin pitäisi tuomita väkivaltaisuudet voimakkaammin.

Biden esiintyy mustien asiaa pitkään ajaneena ehdokkaana, jolla on vahvat siteet afroamerikkalaisiin johtajiin ja yhteisöihin. Hänen mainettaan vahvistaa kahdeksan vuoden kausi maan ensimmäisen mustan presidentin Barack Obaman varapresidenttinä.

Bidenin lausunnot olivat linjassa sen kanssa, mitä tunnettu mustien kansalaisoikeusaktivisti ja edustajainhuoneen jäsen John Lewis Georgian osavaltiosta sanoi aiemmin.

Lewis joutui vuonna 1965 toistuvasti Alabaman osavaltion poliisien hakkaamaksi, kun hän osallistui marssiin mustien äänioikeuden puolesta. Nykyisiä protestoijia hän kehotti olemaan “rakentavia, ei tuhoavia” sanoen, että hän kyllä tuntee näiden tuskan.

Menot