Uutiset

Mustikalla ja mustikalla on eroja

Torimyyjä Ulla Vaara on huomannut monen hakeutuvan mustikkaostoksille marjan terveysvaikutusten vuoksi. Eräskin asiakas hakee silmävaivoihinsa helpotusta niin apteekin mustikkapillereistä kuin oikeista metsämustikoista, hän kertoo.

Mustikan terveysvaikutuksia on tutkittu ahkerasti. Ahkeria tällä saralla ovat olleet erityisesti amerikkalaiset, jotka viljelevät mustikkaa innokkaasti. Mustikan terveysvaikutuksista on toki tuotettu tietoa myös Suomessa.

Pensasmustikalla ja metsämustikalla on kuitenkin eroja. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio tähdentää, että kyseessä on oikeastaan kaksi aivan eri lajia. Niinpä myös mustikoiden terveysvaikutuksilla on todistetusti eroa.

-Pensasmustikan terveysvaikutteiset osat ovat kuoriosassa. Pensasmustikka on vaalea sisältä. Antosyaaneilla on tehokkain vaikutus, ja sitä ei pensasmustikan sisäosasta löydy ollenkaan. Luonnonmustikassa on 3-4 kertaa enemmän antosyaaneja kuin pensasmustikassa, Moisio sanoo.

Ero on ymmärretty erityisesti Aasiassa, jonne Suomesta viedäänkin muutaman miljoonan kilon edestä mustikkaa vuosittain. Tärkein vientimaa on Kiina.

Suomalaiset saisivat Moision mielestä hyödyntää mustikkametsiä nykyistä tehokkaammin.

-Marjat on niin terveellinen ruoka-aineryhmä, että kyllä niiden käyttöä kannattaisi lisätä. Ne ovat ympäristöystävällisiä ja terveellisiä, Moisio sanoo.

Sopiva päiväannos mustikkaa 50-150 grammaa. Perussuositus marjoista on 150 grammaa päivässä.


Ei mikään laihdutuslääke

Voiko mustikan avulla laihtua, professori Risto Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT)?

-No ei. Mustikka on samanarvoinen kuin muutkin marjakasvit. Ei se mikään laihdutuslääke ole. Ennen kaikkea se on sellainen tuote, jolla hoidetaan vatsaa kuntoon.

Millä tavalla?

-Metsämustikassa ja pensasmustikassa on aineita, jotka vähentävät ihmisten suolistossa olevia ripulibakteereita. Mustikan antosyaniinit eli marjojen väriaineet ja antioksidantit torjuvat bakteerien kasvua. Mustikkaa on perinteisesti käytetty aloitusruokana vatsataudin jälkeen.

Parantaako mustikka näköä?

-Metsämustikassa on nimenomaan antioksidantteja ja mustikkaa käytetään tutkitusti tähän tarkoitukseen. Japanilaisethan ostavat kaiken mahdollisen metsämustikan, mitä meiltä saavat ja tekevät siitä hyvinkin arvokkaita ja näköä parantavia tuotteita.


Parantaa rottien muistia

Marjojen terveysvaikutuksista tuotettua tutkimustietoa seurataan ja kerätään kiinnostuneina myös Arktiset Aromit ry:ssä. Yhdistys on luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö, joka pyrkii edistämään luonnontuotteiden talteenottoa, jatkojalostusta ja käyttöä sekä parantaa tuotteiden laatua.

Onko mustikan osoitettu alentavan kolesterolia, toiminnanjohtaja Simo Moisio?

-Siitä on jonkin verran viitteitä. Paitsi amerikkalaistutkimuksessa, myös suomalaisessa tutkimuksessa pahanlaatuinen kolesteroli jonkin verran väheni. Lisäksi diastoliseen verenpaineeseen mustikalla on osoitettu olevan lievä alentava vaikutus.

Entä parantaako mustikan syöminen muistia?

-Sitä on selvitelty amerikkalaisissa rottakokeissa. Eläinkokeissa se näyttäisi näyttäisi ehkäisevän dementiaa, mutta ihmiskokeissa tätä ei ole juuri tutkittu. (HäSa)