Uutiset

Muumimammalla ei ole hurmurikarismaa

Kun paavi kuoli, media kehui kilpaa hänen saavutuksiaan ja luonnettaan. Tilalle on kuulemma vaikeaa saada yhtä karismaattista hahmoa.

Siis mikä karisma? Niin kauan kuin minä muistan paavi on ollut mielestäni lähinnä säälittävä vanha ukko, jolla on luutuneita periaatteita monista asioista. Silti häntä palvoi uskomattoman suuri joukko katolisisia.

Mutta oliko paavilla karismaa ennen kuin hänestä tuli paavi?

Suomen kielen perussanakirja määrittelee karisman poliittisen tai muun johtohenkilön persoonalliseksi vaikutus- ja vetovoimaksi. Karismaattinen henkilö on persoonallaan vaikuttava, vaikutus- ja vetovoimainen, ihailun ja sokean luottamuksen kohteena oleva.

Usein karisma liittyy maskuliinisuuteen, mieheen. Komea, matalaääninen ja tiukkailmeinen mies on helpommin uskottava ja samalla karismaattinen kuin hersyvä, naisellinen nuori nainen.

Vanhetessaan naisenkin karisma saattaa kasvaa. Esimerkiksi Ritva Santavuori, Kirsti Paakkanen tai vaikkapa Riitta Uosukainen olivat kolmekymppisinä tuskin yhtä vaikuttavia ilmestyksiä kuin nykyisin.

Vaikka karismaan liittyy ihailu, karismaattisen henkilön ei tarvitse patsastella jalustalla. Esimerkiksi presidentti Tarja Halosessa on muumimammakarismaa, joka tekee hänestä helposti lähestyttävän maan äidin.

Halosen haastajalla Sauli Niinistöllä on sekä perinteistä hurmurikarismaa että jyrkän talousmiehen poliittista karismaa. Kaikki muistavat Niinistön vetelemässä pitkiä henkosia tupakastaan ja ärähtämässä ministereille tiukan talouspolitiikan ehdoista. Seurustelu Tanja Karpelan kanssa nosti puolestaan miehen hurmuripisteet huippuunsa. Välien lämpeneminen voisikin tehdä hyvää Niinistön presidentinvaalikampanjalle.

Synnyttääkö valta karismaa vai karisma valtaa? Ainakin Halosen karisma ja kansansuosio ovat kasvaneet kuluvan presidenttikauden aikana. Lisäksi pitkä paavius varmasti lisäsi Karol Jozef Wojtylan karismaa.

Pelkkä valta ei kuitenkaan tee vallanpitäjästä automaattisesti karismaattista hahmoa. Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen on toistaiseksi ollut melko väritön. Sama piirre vaivaa SDP:n puheenjohtajaehdokasta, ulkoministeri Erkki Tuomiojaa.

Toisaalta tietynlainen eleettömyys korkeassa asemassa voi lisätä henkilön myyttistä karismaa. Kun kukaan ei oikeastaan tiedä mitään Suomen Pankin ex-pääjohtajasta Sirkka Hämäläisestä, hänen henkilökohtainen elämänsä ei pääse häiritsemään hänen julkista karismaansa.

On hyvä muistaa, ettei karismalla kuitenkaan välttämättä ole mitään tekemistä hyvän johtajuuden kanssa. Esimerkiksi Hitlerin ja Stalinin täytyi olla hyvin karismaattisia henkilöitä saadakseen mahtavan kansansuosion tuekseen.

Vaikka presidentin valtaoikeuksia on koko ajan kavennettu, suomalaiset haluaisivat löytää aina vain uuden kekkosen, joka päättäisi asioista heidän puolestaan.

Jos kansalaisilta olisi kysytty, suomalaiset olisivat pitäneet tsaaristaan kiinni. Onneksi ei kysytty.

Riikka Happonen

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic