Uutiset

Muusikko keksi täydellisen kopiosuojauksen

Tommi Lindell käy itsekin kädenvääntöä kuluttajan ja tekijän oikeuksien välillä.

Kiista äänilevyjen kopiosuojausten ja uuden tekijänoikeuslain ympärillä sai viime viikolla uuden käänteen, kun kosketinvelhona tunnettu muusikko Tommi Lindell esitteli maailman kenties ainoan täysin toimivan cd-levyn kopiosuojauksen. Suojaus estää luvattoman kopioinnin ja rajoittaa levyn soittamisen vain taiteilijan hyväksymiin laitteisiin, mutta ei levitä viruksia tai haittaohjelmia tietokoneisiin.

Lukemattomilla levyillä soittajana, säveltäjänä ja sovittajana toiminut monitoimimies Tommi Lindell esittelee ylpeänä omaa näkemystään kopiosuojauksesta.

Lindellin tuoreen All rights reserved -levyn ostaja voi kuunnella tuotosta, mutta suoraa kopiota siitä ei pysty ottamaan ilman muusikon suostumusta. Itse asiassa kopion ottamiseen vaaditaan jopa Lindellin henkilökohtaista läsnäoloa, sillä levy on lukittu soittimen sisälle järeällä munalukolla, jonka avaimesta Lindell ei luovu.

Soittimen kuulokeliitäntäkin on tukittu, joten musiikki raikaa vain kaiuttimen kautta, kuten muusikko haluaa. Äänenvoimakkuuden saa kuulija itse päättää.

Levyä on tehty vain yksi kappale, joten kyseessä on uniikkiteos, joka myydään soittimineen.

– Jos levy päätyy nettiin jakoon, niin levittäjä on aika helppo löytää, Tommi Lindell sanoo.

Teos on herättänyt jo voimakasta nettikeskustelua puolesta ja vastaan. Taiteilija itse suhtautuu asiaan tyynesti.

– Tätä on pidetty ihan hulluna tempauksena, mutta ei tämä vedä absurdiudessa vertoja jollekin Sony-BMG:n kopiosuojaukselle, joka on oikeasti vaarallinen.

Tekijöiden puolella kopiosuojauksia vastaan
All rights reservedin syntyyn on vaikuttanut Lindellin turhautuminen syksyllä käytyyn tekijänoikeuskeskusteluun.

Niin vahvojen tekijänoikeuksien kannattajat kuin musiikin vapaata verkkolevittämistä puolustavatkin ovat nähneet teoksen kannanottona oman asiansa puolesta. Lindell itse on yrittänyt pysytellä puolueettomana.

– En ole lakitekstiä lukenut tai näihin asioihin perehtynyt. Oikeastaan en ole puolesta enkä vastaan, mutta toivon, että tämä teos saisi ihmiset edes hetkeksi pohtimaan, miten tähän nykyiseen tilanteeseen on tultu.

Muusikista pitävänä ihmisenä Lindell on levyjen kopiosuojauksia ja ehdottomia kieltoja vastaan, sillä käytännössä ne rajoittavat vain musiikin kuuntelua.

– Miksi kukaan ostaisi levyjä jotka eivät toimi tai joita ei saa kuunnella missä haluaa? Minun ensimmäinen cd-soittimenikaan vuodelta 1991 ei enää soita uusia suojattuja levyjä, vaikka niitä ihan cd-levyinä myydään, Lindell hämmästelee.

Toisaalta musiikista elantonsa saavana ammattilaisena Lindell haluaisi löytää jonkin tavan estää musiikin levittämisen ilman mitään kontrollia rehottavissa vertaisverkoissa. Lindell myöntää, että ainakaan hänellä ei ole ratkaisua ongelmaan.

Kuluttaja äänestää lompakollaan
Yksi suurimmista ongelmista nykyisissä kopiosuojauksissa on itse cd-levy, jota ei ole suunniteltu mitään suojauksia silmälläpitäen. Suojausten lisääminen jälkikäteen on heikentänyt levyjen toimivuutta eri soittimissa ja kuten viimeksi marraskuussa nähtiin, voivat huonosti suunnitellut suojaukset jopa vaarantaa tietokoneen tietoturvan.

Tommi Lindell ostaa musiikkia nykyisin verkkokaupoista tiedostomuodossa. Se tekee kuuntelusta kannettavissa soittimissa helpompaa, mutta mahdollisista käytön rajoituksista ei Lindellin mukaan tiedoteta ostajille tarpeeksi.

Pienistä pettymyksistä huolimatta hän pitää kiinni musiikin tekijän ja myyjän oikeuksista, mutta ei kuluttajakaan aseeton ole.

– Tekijänoikeuksissa on lopulta kuitenkin kyse tekijän oikeudesta päättää teoksistaan. Kuluttajilla on kuitenkin paljon valtaa. Jos tuote tai sen käyttöehdot eivät miellytä, niin sitä ei kannata ostaa. Ja jos kukaan ei osta, niin silloin on tekijöiden on mietittävä asiat uusiksi, Lindell esittää.

Lindellin kotisivuilla huutokaupattavan All rights reserved -teoksen tuotto menee lyhentämättömänä Georg Malmstén -säätiölle suomalaisen musiikin edistämiseksi. Korkein tarjottu hinta oli perjantaina jo 400 euroa.

– Kiinnostuneet ovat olleet kai ihan yksityishenkilöinä liikkeenä. Teostosta tai levy-yhtiöistä ei ole ainakaan vielä tehty tarjouksia. (HäSa)

Rootkit katkaisi kamelin selän
Äänilevyjen kopiosuojausten aiheuttamia ongelmia on pidetty lähinnä pieninä sivuseikkoina, mutta Sony BMG:n tuore yritys piilottaa valvontaohjelma musiikinkuuntelijoiden tietokoneille on herättänyt viranomaistenkin kiinnostuksen.

Niin sanottua rootkit-tekniikkaa käyttävä kopiosuojaus asensi levyä pc-tietokoneella kuunnellessa hyvin piilotetun valvontaohjelman käyttäjän tietämättä. Ohjelma paitsi valvoi, ettei levystä oteta luvattomia kopioita, se myös lähetti salaa tietoja tietokoneen käytöstä levy-yhtiölle sekä avasi viruksille ja muille haittaohjelmille takaportin. Ohjelman poistaminen puolestaan saattaa estää tietokoneen cd-aseman käyttämisen.

Suojaus oli käytössä vain Sony BMG:n Yhdysvalloissa julkaisemissa levyissä. Joitain suojattuja levyjä on myyty nettikauppojen kautta myös Suomeen, esimerkiksi Espoon kirjastosta löytyi kyseisiä levyjä.

Kohun noustua Sony BMG ilmoitti vetävänäsä suojatut levyt myynnistä ja tarjosi puhdistusohjelmaa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt Yhdysvalloissa useiden osavaltioiden viranomaisille, jotka tutkivat rikkoiko suojausohjelma tietomurrot kieltävää lakia. Myös kuluttajajärjestöt valmistelevat useita ryhmäkanteita Sony BMG:tä vastaan.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic