fbpx
Uutiset

Muusikko kulkee mutkaista tietä

Kantrimies Kapa Ahonen kauppaa tarinoita lapsille, mummoille ja kehitysvammaisille.

Idänpään päiväkodin pihassa soi Apinaorkesteri.

Lapset nyökyttelevät päätään, kun turkulainen muusikko Kapa Ahonen coveroi keikan jälkeen ulkosalla J. Karjalaista.

– Se soittaa hyvin, lapset supisevat.

Kapa Ahosen päivä on pulkassa. Takana ovat keikat kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa, Muksulassa sekä Idänpään palvelukeskuksessa ja päiväkodissa.

Entinen Nääsvillen veljekset -kantriyhtyeen nokkamies on jättänyt taakseen hälisevät festivaalit ja hämyiset kapakat.

– Kapakoissa ei ole enää kuuntelemisen perinnettä, joten nyt pitää mennä sinne, missä kuulijoita on. Kierrän kehitysvammaisten toimintakeskuksissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhusten palvelutaloissa, vankiloissa, häissä ja hautajaisissa, vastikään 59 vuotta täyttänyt Ahonen luettelee.

– Näissä paikoissa kiertäminen pitää minutkin pystyssä, kun tiedän, että tuotan iloa ihmisille.

Rakkauslaulut eivät luonnistu

Nurmeksessa varttuneen Kapa Ahosen muusikonura alkoi yli 40 vuotta sitten Emman rautalankaversiolla. Sittemmin Ahonen teki sekalaisia muusikon töitä ja päätyi lopulta kantrimusiikin pariin.

Nääsvillen veljekset -yhtyeen riveissä vierähti parikymmentä vuotta. Tuona aikana yhtye julkaisi yhteensä yhdeksän albumia.

Kymmenes levy olikin sitten soololevy, omaelämäkerrallisia lauluja sisältävä Tarinan kauppamies (2004).

– Nimi on napattu eräästä Gregory Peckin tv-haastattelusta, jossa Peck totesi olleensa näyttelijänä aina tarinan kauppamies. Se kolahti minuun. Tarinoiden tarve ei häviä tästä maailmasta mihinkään, Ahonen hymyilee.

Lauluntekijä nappaa tarinoidensa aiheet omasta ympäristöstään. Virikkeeksi kelpaa vaikka mieleinen sarjakuva tai retki saaristoon.

– Vaikka olen romantikko, en ole urani varrella tehnyt kuin pari rakkauslaulua. Niiden tekeminen on jotenkin niin intiimi juttu, vähän kuin lainaisi hammasharjaa toiselle.

Keikkakalenteri täyttyi nopeasti

Kiertelevän trubaduurin hommat Kapa Ahonen aloitti kymmenisen vuotta sitten, kun hän työttömyyteen kyllästyneenä tarjosi itseään työllistämistukitöihin Turun kaupungille. Yhtäkkiä keikkakalenteriin ilmestyi lukuisia esiintymisiä kouluissa ja päiväkodeissa.

– Se oli lähtölaukaus tälle kaikelle. Ajattelin, että idealla voisi roikkua leivän syrjässä kiinni, Ahonen myöntää.

Vain harva suomalainen muusikko ansaitsee leipänsä helpolla. Ahonen asuu kaupungin vuokratalossa ja kiertää akustisen kitaransa kanssa lähinnä Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. Matkat taittuvat kävellen, pyöräillen ja julkisilla liikennevälineillä.

Junassa tai bussissa hän käyttää aikansa yleensä uusien kappaleiden opetteluun. Asian havainnollistamiseksi hän kaivaa laukustaan ruutupaperin, johon on rustattu Eeva-Leena Sariolan ja Marjatta Pokelan Ding ding ding -lastenlaulun sanat.

– Tämän pitäisi olla kunnossa parin päivän päästä. Yritän matkoillani taistella henkistä väljähtyneisyyttä vastaan, Ahonen kertoo.

– Haluan pitää elämäni yksinkertaisena. Jos tekee työnsä hyvin, pärinä tulee perässä, jos on tullakseen. (HäSa)

Rakkauslaulujen tekeminen on jotenkin niin intiimi juttu, vähän kuin lainaisi hammasharjaa toiselle.

Muusikko Kapa Ahonen

Menot

Uusimmat