Uutiset

Muuta ei tarvita kuin hyvät kuvat ja erinomaiset jutut

-Hyvän kuvan varaan on hyvä alkaa rakentaa sivua, toimitussihteeri Erkki Laine sanoo. Viime marraskuun alussa sen hyvän kuvan otti Katariina Filppula, joka yhytti kameroineen YIT Rakennuksen autonkuljettajan Marko Lahden kolmostiellä keskellä kaamean lumipyryn aiheuttamaa liikennekaaosta. Kuvassa Lahti kaapii lumikokkareita aurastaan.

Kivasti sivun sommittelussa auttaa sekin, että on tarinaa kerrottavana.

Sinä iltana lehden paraatisivua suunnittelemaan käydessä Laineen ei tarvinnut pitkään miettiä, mikä oli kuluneen päivän pääuutisaihe. Suomen yli pyyhkäissyt maailmanlopun myräkkä huolehti sillä kertaa uutispainotuksista.

Siinä ne ovatkin toimitussihteerin jokapäiväiset työkalut: tekstit, kuvat, sivut ja kiire.

”Erittäin hyvä pääkuva”, kehui Sanomalehtien liiton sivukilpailun raati vuoden parhaaksi valitsemansa etusivun otosta ja koko sivua:

”Päivän uutisaihe kuvattu ihmisen kautta. Myös pienet kuvat eläviä. Sivun alaosakin toimii hyvin.”

Kyyhkyset eivät pysyneet kuvassa

Pyryn päivän sivu oli toinen Hämeen Sanomien kahdesta sivukilpailun ensipalkinnosta. Toinen oli joulukuun 17. päivän sunnuntaisivu.

Sunnuntaisivujen tuottajan Saila Karpiolan taittama sivu oli sekin kuvien varaan rakennettu. Toimittaja Ursula Ryynäsen kirjoittamassa jutussa kerrotaan tammelalaisen Kalle Pohjolan kyyhkyslakasta, jonka asukkaat näyttävät lentävän kuvasta ja koko sivultakin ulos.

”Kuvan rajan rikkominen toimii hyvin ja sivuun syntyy syvyyttä”, raati arvioi. ”Hyvä sommittelu ja hallittu kokonaisuus. Kaikilla kuvilla on motiivi.”

Kuvaaja Terho Aallolle pulukeikka ei suinkaan ollut ainoa sen päivän työ. Tammelasta hän säntäsi vielä Helsinkiin, missä odotti kaksi muuta kuvausta.

Onneksi kyyhkyskeikka oli kuitenkin päivän ensimmäinen, Terho sanoo.

-Ennen kuvaamista ehdin istua vähäksi aikaa juomaan kahvia ja kuuntelemaan kyyhkyslakan pitäjän mietteitä. Niinpä tiesin kyyhkysistä jo jotakin ryhtyessäni kuvaamaan ja tiesin myös mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Näin sivun kuville saatiin se ”motiivi”, jota raati kehuu. Kiireestä huolimatta aikaa käytettiin niin paljon, että mitään joutavaa kuviin ei jäänyt.

Erityiset sunnuntaisivut Hämeen Sanomissa on ollut vuodesta 2003 lähtien. Näitä sivuja Sanomalehtien liiton sivukilpailuissa on palkittu ennenkin. Palkintoja on tullut myös muun muassa kulttuuri-, urheilu- ja uutissivuista.

Saila Karpiola on ollut sunnuntaisivujen tuottaja niiden perustamisesta lähtien.

-Ulkoasun tehtävä ei ole kikkailla vaan toimia jutun sisällön ja kuvien ehdoilla. Sunnuntaisivuillahan julkaistaan vain hyviä juttuja ja kuvia. Sivun taiton tehtäväksi jää huolehtia siitä, että ne saadaan näyttämään kiinnostavilta ja lukemaan houkuttelevilta, Saila sanoo.

Parhaat valittiin 301 sivun joukosta

Tänä vuonna Hämeen Sanomat ja Hufvudstadsbladet menestyivät parhaiten Sanomalehtien liiton sivukilpailussa. Molemmat saivat kaksi kultaa viime vuoden parhaista sivuista.

Kaikkiaan ulkoasukilpailuun osallistui 301 sivua maan eri lehdistä. Parhaat sivut valittiin kolmessa sarjassa: etusivut/premiäärit, feature- eli reportaasisivut ja paikallisuutisten sivut.

Levikin mukaan kilpailussa kisattiin kolmessa kokoluokassa. Hämeen Sanomat oli mukana levikiltään keskikokoisten lehtien luokassa.

Kilpailun tuomareina olivat kuvajournalismin professori Hannu Vanhanen Tampereen yliopistosta, graafinen suunnittelija Timo Berry, tuottaja Kimmo Hämäläinen Suomen Paikallissanomista, päätoimittaja Ville Pohjonen Kouvolan Sanomista sekä toimitussihteeri Noora Alho Suomen Lehdistöstä. (HäSa)

Päivän lehti

25.5.2020