Kolumnit Uutiset

Muutoksen alku on penkin ja ratin välissä

Samalle viikolle osunut suojatieonnettomuuksien rypäs on herättänyt keskustelun suojateiden turvallisuudesta ja liikenneasenteista.

Suojatietä vihreällä valolla ylittämässä olleen lapsen vanhempia ei yhtään lohduta se tieto, että lapsi noudatti liikennesääntöjä ja päälle ajaneen auton kuljettaja oli syypää.

Surevien vanhempien tuskaa ei helpota myöskään asenteiden ravistelu. Pieni mahdollisuus kuitenkin on, että se säästää jotkut muut vanhemmat myöhemmin samalta tilanteelta.

Oma tyttäreni on saman ikäinen kuin Helsingin risteysonnettomuudessa menehtynyt.

Kolmasluokkalainen on koulujen sääntöjä noudattaen päässyt tänä syksynä ensimmäistä kertaa koulutielle pyörällä.

Olen yrittänyt opettaa lapselle tärkeimpiä liikennesääntöjä ja korostaa varovaisuutta risteyksissä.

Pysähtyä kannattaa aina, jos on pienikin epäilys siitä, että sivulta tuleva auto ei aio väistää, vaikka liikennesääntöjen mukaan olisikin sinun etuajo-oikeutesi.

Omista oikeuksista kiinni pitäminen ja oman mukavuuden etusijalle asettaminen näkyvät suomalaisessa liikennekulttuurissa ikävällä tavalla.

Auton ratissa on olevinaan niin kiire, ettei suojatien eteen viitsitä pysähtyä antamaan tietä kadunylittäjälle.

Itse olen joskus joutunut puntaroimaan, uskallanko pysähtyä päästämään jalankulkijan vilkkaan tien yli. Vaarana nimittäin on, että hyvää tarkoittava ele asettaa jalankulkijan hengenvaaraan. Näin käy, jos naapurikaistaa ajava ei pysähdykään.

Siksi onkin hämmentävää, ettei tarvitse mennä kuin Viroon, niin tilanne on täysin toinen. Siellä autoilija pysähtyy, vaikka olisit vain erehtynyt vain seisahtamaan jalkakäytävällä suojatien kohdalle kaivamaan aurinkolaseja kassista.

Hätäisimmät ovat jo ehtineet vaatia, että liikennevaloristeykset pitäisi muuttaa siten, että kävelijöiden vihreät ja kääntyvien autojen vihreät eivät pala samanaikaisesti.

Olisihan se astetta turvallisempaa, mutta käytännössä risteysten liikenne puuroutuisi. Oman vihreän odotusaika olisi entistä pitempi, mikä taas saattaisi johtaa punaisia päin kulkemisen yleistymiseen.

Liikennettä ei saada säännöillä, eikä edes valoilla täysin turvalliseksi. Vihreä valo ei ole lupa pyyhältää risteyksen läpi muista piittaamatta.

Matkaeväiksi pitäisikin aina ottaa annos joustavuutta ja kanssakulkijoiden kunnioittamista.

Päivän lehti

29.3.2020