fbpx
Uutiset

Muutoksen kaaospallo osui ohjaustoimintaan

Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan opiskelijat eivät hyväksy oppilaitoksen johdon tuoreita kaavailuja lakkauttaa koulutusohjelma nykyisessä muodossaan.

– Emme ymmärrä, miksi pitäisi vastoin opetus- ja kulttuuriministeriön esitystä lopettaa koulutusohjelma, joka saa parhainta palautetta, tuottaa voittoa koko kuntayhtymälle ja työllistää opiskelijansa, ihmettelee Anna Puolakka.

– Kaikki mittarit ovat vihreällä, viittaa toisen vuosikurssin opiskelija Timo Tamminen toiminnan tunnuslukuihin.

Opiskelijoiden mukaan kysyntä työmarkkinoilta on niin kovaa, että se hankaloittaa jopa tutkintojen loppuun asti viemistä.

– Toimimme koko ajan todella läheisessä kontaktissa työelämän kanssa. Ohjaustoiminnan artenomin tutkinto ja koulutusohjelman sisältö ovat uniikkeja, meille on tullut opiskelijoita jopa Ruotsista, Puolakka perustelee.


Nimen pitää vastata sisältöä

Lakkautusuhka on seurausta Hamkin reagoinnista ministeriön antamaan palautteeseen. Oppilaitos haluaa säilyttää muotoilun aloituspaikkoja Hämeenlinnassa, vaikka ministeriö esitti muotoilukoulutuksen keskittämistä Lahteen.

Muotoilun aloituspaikkojen säilyttäminen taas tarkoittaa sitä, että ohjaustoiminta pitäisi siirtää sosiaali- ja terveysalan sosionomikoulutuksen yhdeksi pääaineeksi. Opiskelijoiden mukaan muutos kuihduttaisi kiitetyn koulutuksen.

– Tästä on syntymässä ikävä vastakkainasettelu meidän ja muotoilun kanssa. Emme sitä tietenkään halua, mutta haluamme pitää kiinni ammattinimikkeestämme ja osaamisestamme, Anna Puolakka ja Virve Sankala sanovat.

Sosionomikoulutuksen sisältö on tarkasti lainsäädännön sanelemaa ja 30 opistopistettä ohjaustoiminnan artenomia suppeampi kokonaisuus. Kyse ei opiskelijoiden mukaan olekaan pelkästä nimestä.

– Myös näkökulma kulttuurialalla on aivan eri kuin sosionomeilla. Nimi ei sinänsä ole tärkeä, mutta opintojen pitäisi vastata nimikettä, Sankala painottaa.

– Ei kukaan osta maitoa, jos se onkin piimää, Timo Tamminen vertaa.


Opiskelijakunta päättämätön

Ohjaustoiminnan opiskelijoiden mukaan muotoilun koulutuksen loppuminen Hämeenlinnassa ei hankaloittaisi heidän opintojaan.

– Keramiikan ja puutyön kurssit on järjestetty muotoilun tiloissa, mutta opettajat ovat pääsääntöisesti omiamme ja pystyisimme jatkamaan entiseen malliin, Virve Sankala sanoo.

– Uunit voi myös aina siirtää Visamäestä tänne Lahdensivuntien kampukseen. Toisaalta opetusta muotoilun tiloissa voisi lisätäkin, Timo Tamminen heittää.

Opiskelijat aikovat kerätä adressin koulutusohjelmansa säilymisen puolesta. Suunnitteilla on myös avoin paneelikeskustelu, johon kutsutaan edustajia ministeriöstä ja Hamkin johdosta. Anna Puolakan mukaan myös opiskelijakunta Hamko tukee ohjaustoiminnan opiskelijoiden vaatimuksia.

Hamkon puheenjohtajan Pauliina Hirviniemen mukaan asetelma ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

– Totta kai tuemme ohjaustoimintaa, mutta emme voi asettua vain yhden koulutusohjelman taakse. Toivomme, että ohjaustoiminta, muotoilu ja koko Wetterhoff-brändi säilyvät Hämeenlinnassa.

Entä jos se ei ole mahdollista, vaan täytyy valita huonommista vaihtoehdoista?

– Tämä on tosi vaikea tilanne. Muotoilun opiskelijat eivät ole vielä lähestyneet opiskelijakuntaa. Virallista kantaa ei ole muodostettu, Hirviniemi myöntää. (HäSa)

Menot