Kolumnit Uutiset

Muuttoliike nakertaa äänestysprosenttia

Miksi ihmiset eivät äänestä? Mikseivät oman kunnan asiat kiinnosta?

Verot maksetaan joka kuukausi, kiinteistövero pistää kerran vuodessa huokailemaan, lapsi viedään päivähoitoon, koululaiset valittavat kumiperunoista ja vanhus odottaa kotiapua vaipoissaan.

Kaikki nämä arjen asiat pyörivät juuri siten kuin kunnassa on päätetty. Ei ole sama, kuka istuu päättämässä.

Äänestäjällä on vastuu kuntansa tulevaisuudesta siinä kuin ehdokkaillakin. Äänestäjän urakkana on löytää se ehdokas, jonka näkemykset tuntuvat sopivilta.

Ehdokkailla on juuri nyt ne hetket, jolloin heidän pitäisi pystyä tavoittamaan äänestäjänsä ja kertomaan oma linjansa. Urakka on vaikea, jollei ole julkkis tai saanut paikallista julkisuutta kuntapolitiikassa.

Ehdokkaiden mainoskampanjat käydään nyt somessa. Vaalikone auttaa äänestäjää, joka voi sen jälkeen kaivautua tarjolle nousseiden ehdokkaiden näkemyksiin puolueiden paikallissivuilla.

Miksi äänestäminen silti tuntuu olevan niin vaikeaa? Eihän kuntavaaleissa edes tarvitse välttämättä miettiä, mitä puoluetta äänestää. Riittää, että valitsee osaavan ja omaa näkemystä edustavan ehdokkaan. Kuntavaalit ovat ennen kaikkea henkilö- ja kylävaalit.

Siinäpä ongelman ydin. Kun ihmiset muuttavat paikkakuntaa, he putoavat uudelle paikkakunnalle sosiaaliseen tyhjiöön.

Arki kuluu kodin ja työn piirissä. Vaikka yhteiskunta tulvii tietoa, paikallisista päätöksistä ja erityisesti päättäjistä sitä on niukasti tarjolla. Päättäjiä ei tunneta senkään vertaa kuin uusia naapureita.

Paikallislehtiä on enää harvassa, Esson baarissa istuskeluun ei ole aikaa ja teiniliikekin jäänyt historiaan. Jollei tunne paikkakuntalaisia, on etsittävä naamagalleriasta kaunein hymy ja kulmikkain leuka.

Tällä kertaa taitaa jäädä haaveeksi toivoa, että nuorten kiinnostus äänestämiseen kasvaisi.

Kuntaliiton mukaan alle 30-vuotiaita ehdokkaita on vähemmän kuin 20 vuoteen. Sen sijaan yli 65-vuotiaiden ehdokkaiden osuus on kasvanut.

Nuori osoittaa suurta viisautta, jos äänestää elämää kokenutta ja oppinutta ehdokasta.

Vaalisalaisuus pitää huolen, ettei nuorten äänestyskäyttäytymisestä kerry kovaa faktaa, mutta ihan mutu-tuntumalla voi arvella, ettei tamperelainen 18-vuotias äänestä näiden vaalien vanhinta ehdokasta, perussuomalaisten 97-vuotiasta vuorineuvosta.

Päivän lehti

4.6.2020