Uutiset

Muuttuuko villieläin luonnottomuudeksi kaupungissa?

Suomen kuuluisin otus heti leijonan jälkeen on Helsingin keskustassa pesivä huuhkaja poikasineen.

Viime vuosina ei yksikään lukutaitoinen, kansallisia medioita seuraava ole voinut välttyä huuhkajauutisilta. Onpa noille kauppakeskus Forumin kansipaikoilla viihtyville linnuille väännetty persoonallinen lajinimikekin: cityhuuhkaja. Nimitys arkistoituu mielessäni samaan yhdyssanahirviölokeroon, kuin otsikoissa viime kesänä vilahdelleet seksihelteet tai poliitikon ruotsinlaivalla viettämä salayö.

On mielenkiintoista, että eläimen eksyessä asvalttiviidakkoon, muuntuu se heti cityketuksi -kaniksi tai -karhuksi. Ihmisen hipsiessä korpeen marjastamaan, ei hänestä silti tule metsäläistä tai kalastamaan lähtiessä vetehistä.

Suomalaisen on seurattava Mannerheimintien huuhkajien elämää, halusi hän tai ei. Jos lintu-uutisointi alkaa nyppiä, voi aina turvautua ajatusleikkiin. Otsikoiden huumoriarvo nousee taivaisiin, kun ”huuhkajan” tilalle vaihtaa ”pulun”. Vai miltä kuulostavatkaan viime kuukasien lööpit siipiveikkojen vaiheista pienen tuunauksen jälkeen? ”Pulun poikaset kokeilevat pian siipiään” ”Pulut tepastelivat postitalon katolla” ” Pulut saivat nimet”

Voiko tämä todellakin olla etusivun uutisoinnin arvoista? Ja kiinnostaako ketään?

Kyllä kiinnostaa. Helsingin Sanomien verkkouutinen koiran kimppuun hyökänneestä huuhkajasta oli maanantaihin mennessä jaettu Facebookissa 1106 kertaa. Vuonna 2009 keskiverrolla Naamakirjan käyttäjällä oli 130 kaveria. Näin ollen huuhkajauutinen olisi tavoittanut 143 780 henkilöä. Jösses.

Missä välissä olemme vieraantuneet luonnosta niin pahasti, että linnunpoikasen lentämään oppimisesta ja huuhkajaemon saalistamisesta on tullut uutinen?

Huuhkaja on petoeläin. Kun sen reviirille nyhdetään hihnasta puolentoista kilon painoinen perhoskoira, ei tarvitse olla biologian emeritusprofessori tajutakseen tilanteen laidan.

Linnun silmissä Fifi on möykky lihaa siinä kuin päästäinen tai oravanpoikanen. On pelkästään luonnollista, että valikoidessaan brunssia aamuiselta kävelykadulta, se huomioi mustin. Koiraa taluttanut järkyttynyt omistaja raportoi tilanteesta seuraavasti:

”Hyökkäys sattui aamulla puoli kahdeksan aikaan, kun kadulla oli vähän väkeä. Huuhkaja ehti iskeä kerran ja yritti myös uudelleen, mutta tyttäreni sai onneksi suojattua koiraa”,
Ikään kuin huuhkaja olisi suunnitellut tekoa pesässään siipiään yhteen hieroen ja kohdistanut iskun laskelmoidusti juuri hänen koiraansa.

Nyt netissä velloo keskustelu siitä, kuka on vastuussa tapahtuneesta. Ehdoton helmi oli mielestäni seuraava kommentti: ”Kauppakeskus Forumille tulee antaa terapiaa välittömästi! Tämän jälkeen Suomi tulee purkaa, koska täällä on luontoa! ”

Loistava ajatus.

Ja juuri kun luulin, että tilanne ei voisi enää absurdimmaksi käydä, huomaan uuden MTV3:n otsikon: ”Helsingistä löytyi liito-orava”

Jokohan kurren nimeämistä varten on järjestetty kilpailu?

tiia-maria.taponen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

24.1.2020