fbpx
Uutiset

Myanmarin Suu Kyi: Reutersin toimittajat joutuivat vankilaan lain rikkomisen takia - eivät siksi, että he ovat toimittajia

Myanmarin tosiasiallinen johtaja Aung San Suu Kyi sanoo, että uutistoimisto Reutersin toimittajat joutuivat vankilaan rikottuaan lakia, eivät ammattinsa vuoksi.

Suu Kyi sanoi Maailman talousfoorumissa puhuessaan, että tapaus käsiteltiin avoimessa oikeudenistunnossa.

– En usko, että kukaan on vaivautunut lukemaan tuomarin tiivistelmää, hän lisäsi.

Rakhinen alueen verilöylyä tutkineet Reutersin toimittajat Wa Lone, 32, ja Kyaw Soe Oo, 28, tuomittiin viime viikolla vankilaan seitsemäksi vuodeksi valtionsalaisuuslain rikkomisesta rohingya-kriisistä uutisoidessaan.YK ja EU vaativat vapauttamistaHeti tuomion jälkeen muun muassa Britannia, Yhdysvallat, YK, EU sekä Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaativat kaksikon välitöntä vapauttamista. Reutersin mukaan syytökset ovat valheellisia ja niiden tavoitteena on pelotella vapaata lehdistöä.

Toimittajien puolustuksen mukaan Yangonin poliisi oli kutsunut heidät päivälliselle, jonka aikana heille oli annettu erilaisia dokumentteja. Kun kaksikko lähti ravintolasta, heidät pidätettiin salaisen materiaalin hallussapidosta.

Rohingya-kriisi alkoi runsas vuosi sitten, kun Myanmarin turvallisuusjoukot aloittivat operaation rohingya-sissejä vastaan Rakhinen osavaltiossa, mikä johti lopulta 700 000 rohingya-muslimin joukkopakoon naapurimaa Bangladeshiin. Myanmarin armeijan on kerrottu syyllistyneen muun muassa murhiin, raiskauksiin ja tuhopolttoihin

– Jälkikäteen ajateltuna on tietenkin tilanteita, jotka olisi voitu hoitaa paremmin, Suu Kyi kommentoi tilannetta.

Asiasanat

Menot