Uutiset

Mykkäfestari keskittyy skandinaaviseen

Kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit pidetään Forssassa ensi viikonvaihteessa 12. kertaa. Tänä vuonna ohjelmisto keskittyy skandinaaviseen elokuvaan. Tarjolla on muun muassa ruotsalaisia ja tanskalaisia mykkäelokuvan klassikoita.

-Nämä ovat hienoja, mutta Suomessa vähemmän tunnettuja elokuvia, festivaalijohtaja Ville Koivisto perustelee.

Monet pohjoismaisen mykkäelokuvan ohjaajista tekivät näyttävää uraa myös muualla ulkomailla. Esimerkiksi Suomessa syntynyt Mauriz Stiller loi ensin 1910-luvulla elokuvauran Ruotsissa ja siirtyi sitten Hollywoodiin.

-Siihen aikaan filmin tekeminen oli vielä kansainvälisempää kuin nyt. Mykän elokuvan kieli ymmärrettiin kaikkialla, Koivisto sanoo.


Päänäytöksessä ?noitavoimia

Perjantai-illan ohjelmassa on muun muassa tanskalaisen Carl Th. Dreyerin dramaattinen elokuva Venäjän vallankumouksesta Rakastakaa toisianne vuodelta 1922. Iltaa jatkaa ruotsalaisen elokuvan ensimmäinen merkkiteos, Victor Sjöströmin vuonna 1913 valmistunut Ingeborg Holm.

Hilda Borgströmin tähdittämä Ingeborg Holm kertoo ahdinkoon ajautuvasta kauppiasperheestä. Monien harrastajien mielestä se on paras elokuva, joka on tehty ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Ruotsinsuomalaiselta ohjaajalta ja käsikirjoittajalta Mauritz Stilleriltä esitetään kolme elokuvaa: Laulu tulipunaisesta kukasta (1918), Aarne-herran rahat (1919) ja Hotel Imperial (1927).

Johannes Linnakosken romaaniin perustuva Laulu Tulipunaisesta kukasta oli Stillerin läpimurtoteos. Aarne-herran rahat puolestaan valmistui Nobel-kirjailija Selma Lagerlöfin novellin pohjalta. Sitä on pidetty Stillerin päätyönä.

Lauantain päänäytöksessä kello 22 esitetään tanskalaisen Benjamin Christensenin tunnetuin elokuva, keskiaikaan ja noitavainoihin sijoittuva Häxan (1922).


Uusi kirja ?mykkäelokuvista

Kaikki elokuvat esitetään elävän musiikin säestyksellä. Tulkinnoista vastaavat monet festivaalin vakiovieraista kuten Hillel Tokazier, Trio Mutual ja Franz Thomsson orchestra. Saksasta saapuu uusi odotettu muusikkovieras, Jan Wilke.

Festivaalien aikana julkistetaan Kari Glödstafin uusi kirja Kirjoituksia mykkäelokuvista. Glödstaf myös esittelee festivaalien elokuvia.

Tapahtuman kotipaikkana on Forssan keskuskadulla sijaitseva Elävien kuvien teatteri. Vuonna 1906 valmistunut ja 2000-luvulla kunnostettu teatteri on Suomen ensimmäinen maaseudulle perustettu elokuvateatteri.

Yleisötavoite on noin 2 500 kävijää. Festivaalin koululaisnäytökset ovat jo alkaneet. Varsinaiset yleisöesitykset ovat perjantaina ja lauantaina. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic