Uutiset

Myllymäen maisemanmuutos harmittaa naapurustossa

Katkonainen äänimerkki päättyy voimakkaaseen jyrähdykseen, ja maa vapisee räjähdyksen voimasta Jaakonkadulla. Kotiovellaan Leila Hukari hymähtää harmistuneena.

-Välillä tärinän huomaa saunan lauteillakin istuessa. Hurjaltahan se tuntuu.

Työmaalla on räjähdellyt jo usean viikon ajan, sillä Myllymäkeen on tarkoitus valmistua ensi keväänä 25 kehitysvammaisten palveluasuntoa. Uudenmaan vammaispalvelut oy rakennuttaa tontille viisi rivitaloa ja talousrakennuksen asukkaiden yhteiseen käyttöön.

Naapurustossa rakennustyöt harmittavat monia.

-Näille asunnoille on varmasti tarvetta, eikä tarkoitus ole sitä kritisoida. Luonnonkauniin paikan olisi suonut säilyvän, Hukari huokaisee.

Ennen kallioisella tontilla kohosivat männyt. Nyt tilalla on myllättyä maata ja kivikasoja.

Kaavoitus näkyy vanhoissa kartoissa

Hukarin mukaan Myllymäessä on eletty siinä luulossa, että nyttemmin työmaaksi muuttunut alue olisi puistoa. Jälkeenpäin alueen kaavoitus on toki selvinnyt vanhoja karttoja tutkimalla.

Hämeenlinnan yleiskaavapäällikkö Aimo Huhdanmäki ihmettelee myllymäkeläisten reaktiota.

-Meidän näkökulmastamme tässä ei ole mitään epäselvää. Kyseessä on y-tontti, joka on siis kaavoitettu alun perinkin yleiseen tarkoitukseen.

Joitakin myllymäen asukkaita on ihmetyttänyt myös se, miten mäen päällä sijaitseva tontti soveltuu kehitysvammaisten henkilöiden asuttavaksi.

-Jos toimija uskoo paikan olevan sopiva tarkoituksiinsa, ei kaupunki ota siihen kantaa, Huhdanmäki kuittaa.

Tarkoituksiin sopiva tontti

Uudenmaan vammaispalveluiden johtaja Markku Lehtimäki kertoo olevansa tyytyväinen tonttiin. Yleensä tarjolla on miehen sanoin viimeisiä nurkkia jostakin lettomaalta.

-Kaavamerkintä on meille sopiva. Y-tontteja ei ole kunnalla montaa, ja me ostamme tontteja mistä vain onnistumme saamaan.

Lehtimäen mukaan yhtiö kohtaa valituksia lähes aina hakiessaan rakennuslupaa.

-Perimmäiset syyt valituksille ovat yleensä muita kuin ääneen sanotaan, Lehtimäki pahoittelee.

Viheralueiden puolesta surraan

Rakennustyömaalla Jaakonkatu 37:ssä räjäytykset ovat tauonneet lounaan ajaksi. Hukari katselee kiviröykkiöitä surullisena.

-En halua loukata asukkaiksi tulevia, mutta kotikaupunkimme viihtyvyys on perustunut viheralueille.

Hukaria naapureineen kismittää se, miten nopeasti rakennustyöt ovat edenneet. Aikaa vastatoimiin ei hänen mukaansa jäänyt.

-Työt alkoivat nopeasti luettuani ilmoituksen lehdestä. Toivon, että tämä herättäisi keskustelua ja kysymyksiä kaupunkilaisissa, Hukari sanoo. HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic