Uutiset

Myllymäki-yhdistykselle ja Tuuloksen kirjastoaktivisteille tunnustusta kotiseututyöstä

Hämeenlinna-Seuran ensimmäistä kertaa jakaman Vuoden kotiseututeko -palkinnon saa Myllymäki-yhdistys aktiivisesta toiminnastaan kaupunginosan hyväksi.

Seura myöntää palkinnon virallisesti vasta huhtikuussa, mutta julkisti saajan jo tiistaina jakaessaan kunniakirjan kotiseutuaktiivisuudesta. Sen sai joukko tuuloslaisia, jotka vastustivat Syrjäntaan kirjaston siirtoa Tuulosen kauppakeskukseen ja jotka adresseineen onnistuivat siirron myös estämään. Kirjastosta olisi tullut osin itsepalveluperiaatteella toimiva.

Seuran perusteluissa todetaan, että noin 25 vuotta toiminut Myllymäki-yhdistys on noussut puolustamaan alueelle tyypillisen miljöön säilyttämistä ja onnistunut vaikuttamaan jopa kaavoitukseen.

-Myllymäkeläiset eivät halua, että mäki, joka on ollut tietynlainen lasten paratiisi, muuttuu täysin ökytalojen alueeksi, toteaa Hämeenlinna-Seuran hallituksen jäsen Tuula Heinänen.

Erittäin tärkeänä seura pitää yhdistyksen 2010 syksyllä julkaisemaa Tarinoiden Myllymäki -kirjaa, johon tallentui alueen historiaa. Yhdistys on myös lisännyt alueen asukkaiden yhteishenkeä järjestämällä erilaisia tapahtumia ja talkoita. Seura tiedottaa säännöllisesti toiminnastaan ja ylläpitää informatiivisia nettisivuja.


Yhdistys toivoo kaupungin tukea

Myllymäki-yhdistyksen puheenjohtaja Veijo Virtanen on palkinnosta ja 100 euron lahjakortista otettu ja kertoo, että alueen historian keruuta ja tallentamista aiotaan jatkaa.

Tarkoituksena on kerätä tietoa alueella sijainneista vanhoista kohteista, kuten Keinukallion tanssilavasta, vanhasta Myllymäen saunasta, ammattikoulun alueesta sekä alueella sijainneista kauppaliikkeistä.

-Tietynlainen kaupunkipolku turistiesitteineen on tulossa, mikäli saamme apurahaa. Tarkoituksena on laittaa infotauluja kohteisiin. Mahdollisesti tämän pohjalta kootaan myös jokin teos – onko se sitten kirja vai sähköisessä muodossa, Virtanen pohtii.

Myllymäen alueella on 1 800 kotitaloutta, ja niissä asuu 2 500-3 000 asukasta. Myllymäki-yhdistyksessä on 140 maksavaa jäsentä, joista kourallinen on yhdistysaktiiveja.

-Kantakaupungin talkoohenkiset asukasyhdistykset eivät saa enää kaupungilta tukea. Monella olisi kuitenkin projekteja, joita tekisi aika pienelläkin rahalla, Virtanen heittää raha-anomuksen kaupungin päättäjille.


Pelkoa yhä kirjaston tulevaisuudesta

Tuuloslaiset ottivat kunniakirjansa ja kirjalahjoituksen kirjastoon vastaan Sinikka Häppölän johdolla. Häppölä lähti organisoimaan Syrjäntaan kirjaston siirtoa vastustavaa adressia ja sai tukijoukkoineen kerättyä siihen kymmenessä päivässä lähes tuhat nimeä.

Kyläläiset myös lobbasivat aktiivisesti kaupungin päättäjiä ja kansanedustajia sekä pitivät ääntä kyläilloissa ja mediassa.

Häppölän mukaan ahertaminen on palkittu.

-Tammikuussa oli oikein hyvät lainausluvut, noin 2 000 lainaa, ja viime vuonna lasten lainaukset nousivat 27 prosenttia. Ja jo ennenkin lainausluvut olivat täysin vertailukelpoisia muiden pienten kirjastojen kanssa.

Hän kuitenkin puhuu ”torjuntavoitosta” ja pelkää, että taistelu Tuuloksen kirjaston olemassaolosta ei vielä tähän lopu.

Hämeenlinna-Seuran Vuoden kotiseututeko -palkinto ja -kunniakirja korvaavat seuran aiemmin myöntämän Vuoden hämeenlinnalainen -palkinnon. Sen antaminen loppui, kun kaupunki ryhtyi myöntämään Hämeenlinnan kulttuuri- ja liikuntapalkintoja. (HäSa)