fbpx
Uutiset

Myöhästelyt vihdoin tutkitaan

Mitta täyttyi jossain sen jälkeen, kun noin puolet pääkaupunkiseudun paikallisjunavuoroista peruutettiin maanantaina. Sekä VR:n hallitus että liikenne- ja viestintäministeriö haluavat selvityksen, miksi junat eivät liikkuneet alkuunkaan aikataulujen mukaisesti.

VR:n paikallisliikenteestä vastaavien alustavaa vastausta ei tarvinnut kenenkään arvailla. Kova pakkanen hyydytti jälleen kerran raideliikenteen! Säätilalla on aivan varmasti selvä syy-yhteys junavuorojen peruuntumiseen, mutta on kattavaksi selitykseksi pelkkä pakkanen ei voi tietenkään riittää.

VR on kovan paikan edessä. Sen on otettava selvitysvaatimus todesta. Junilla liikkuvat varmasti toivovat, että kovistelu saa junat noudattamaan aikatauluja koko maassa huomattavasti nykyistä tarkemmin.

Maanantaina ei tosiasiassa tapahtunut mitään järin poikkeuksellista, sillä kylmä sää on sotkenut jo perinteiseksi laskettavalla tavalla suomalaista junaliikennettä. Itse asiassa on surkuhupaisaa, että VR yritti tiedottaa jopa poikkeuksellisen tehokkaasti pääkaupunkiseudun junavuorojen peruuntumisesta.

VR sai tiedottamisesta aiheettomiakin moitteita. Kevyt kysymys kuuluu miksi VR ei tehnyt mitään junien kulun varmistamiseksi, jos ongelmat olivat tiedossa jo sunnuntaina, ehkä lauantainakin.

Kaikesta huolimatta VR palveli sotkujen keskellä asiakkaitaan kertomalla, miten junat liikkuvat. Tästä toiminnasta VR ansaitsee enemmän kiitosta kuin sättimistä. VR kaiketi teki voitavansa voittaakseen pakkasen, mutta peli oli pelattu jo etukäteen. Miksi, siihen täytyy löytyä vastaus perätystä selvityksestä.

VR:n maine ei ole hääppöinen ja tästä se kärsii. VR kertoi julkisuudessa, että maanantaina murheen aiheena oli vanha kalusto, jonka liikkumisen pakkanen katkaisi. Ainakin ihmisten mielikuvissa junat olivat ennen aikataulussa. Nyt johdonmukaisesti kummastellaan, milloin vanhat luotettavat junat ja vaunut ovat alkaneet muka jäätyä ja miksi.

Todellinen suuri murhe on tietysti Pendolino, joka on kokemusten perusteella kovin huonosti maamme olosuhteisiin sopiva junatyyppi. Selvitysvaatimuksen takanakin voi olla hyvin myös italialaisjuna jatkuvine myöhästymisineen.

Onko peräti niin, että VR voi suurena ja mahtavana vähät välittää lopulta muutamien kovien pakkaspäivien liikenteestä? Kysymykseen on mahdotonta saada luotettavaa vastausta. Matkustajat eivät kuitenkaan voi millään uskoa sitä, että pakkanen olisi junaliikenteelle voittamaton luonnonilmiö.

Ainakaan kylmä sää ei voi raideliikennettä yllättää: Suomessa on pakkasta talvella.

Matkustajien ja ministeriön päämäärä on lopulta selvä: junien aikataulut kunniaan, myöhästymisiä koskeville selityksille piste! Tuskin myöskään VR haluaa tähän lopputulokseen tähtäämistä vastustaa.

Menot